Eş-Şâfi'î'nin edebî yönü ve dîvân'ının incelenmesi
Literal characteristic of al-Shafi'i and analysis of his collected poems
  1. Tez No: 340220
  2. Yazar: KENAN YENİCELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR BAYAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: eş-Şâfi`î, dîvân, Arap dili ve edebiyatı, şiirler, al-Shafi`i, collected poems, Arabic language and literature, poems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
islam âleminde eş-Şâfi`î'nin ismi anıldığı zaman hemen akla onun mezhep imamlığı ve fakihlik yönü gelmektedir. Buna mukabil onun şâirliği, fıkıhçı kimliğinin gerisinde kalmıştır. eş-Şâfi`î'nin dîvânını incelemek suretiyle ortaya koyduğumuz bu çalışmayla bir nebze de olsa onun bu yönünü ilim dünyasına yansıtmaya çalıştık. Arap diline ve şiirine hâkim olan eş-Şâfi`î, çeşitli vesîlelerle şiirler söylemiştir. Daha sonraki dönemlerde, bu şiirler araştırmacılar tarafından derlenerek eş-Şâfi`î'ye ait çeşitli dîvânlar ortaya çıkmıştır. Biz de yaptığımız bu çalışmayla onun şiirlerini şekil ve içerik yönünden incelemeye gayret ettik. Böylece eş-Şâfi`î'nin fıkıhta olduğu gibi Arap dili ve edebiyatı alanında da önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
In the world of Islam, when the name of al-Shafi`i is mentioned, he has been instantly remembered as a Madhab ımam and an expert of fiqh. On the other hand, his poetry has fallen behind his identity of being an expert of fiqh. By the way of our study, which has been presented on the way of eximining al-Shafi`i?s collected poems, we tried to exhibit his poetry to the science world to some extent.al-Shafi`i, who had a grasp of Arabic language and poetry literature, wrote some poems within different reasons. In ensuing periods, those poems were compiled by some researchers, and several books of his collected poems came out. On this study, we tried to analyze his poems contextually. Thus, we proved that al-Shafi`i had an important place in Arabic language and literature as he had in fiqh.