Kayseri ve Niğde müzelerinde bulunan Bizans dönemi taş eserler
The stone works belonging to byzantine period in Kayseri and Nigde museum
- Tez No: 340224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Bizans sanatı, Mimari plastik, Müze, Kayseri, Niğde, Byzantine art, Architectural sculpture, Museum, Kayseri, Niğde
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Kapadokya Bölgesi?nde yer alan Kayseri ve Niğde Müzeleri?nde bulunan Bizans Dönemi?ne ait mimari plastik eserler ele alınmıştır. Kapadokya bölgesi, Bizans İmparatorluğu?nun mimari ve sanatsal faaliyetlerinin görüldüğü önemli yerlerden biridir. Bu sebeple çalışmamıza konu olan Kayseri ve Niğde?de Bizans Dönemi?ne ait birçok mimari eser bulunmaktadır. Mimarinin önemli bir tamamlayıcısı olan mimari plastik eserler de bu bağlamda bölgede oldukça çoktur. Kapadokya Bölgesi?nde mimari plastik eserlerle ilgili bir çalışma yapılmamış olması, konunun ele alınmasında önemli bir etken olmuştur.Müzelerde tespit edilen 26 eser, ilk kez incelenmiştir. Eserlerin ayrıntılı tasvirlerine, resim ve çizimlerinde yer verilmiştir. Eserler malzeme, teknik, üslup bezeme bakımından diğer bölgelerle karşılaştırılarak değerlendirme ve tarihlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında Kayseri ve Niğde?nin Bizans Dönemi mimari faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olunmaya ve eserlerin Bizans sanatı içindeki yerleri saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
At this study were handled architectural sculpture works , which belong to Byzantine period, and are in Niğde and Kayseri museum, in Capadocia region. Capadocia region is one of the important place , where were occured architectural and artistic activities of Byzantine Empire. Therefore are there a lot architectural works, which belong to Byzantine period, in Niğde and Kayseri. For this reason are architectural sculpture works, which are architectural's important complementary, fairly lots in this region. There wasn't any work about architectural sculpture in Capadocia region before,therefore was handled this topic .Twenty-six works were located in museums and researched for the first time. The detailed description of works were give a place in picture and drawing. The technical ,style and material of the works were compared and evaluated with other regions,also were dated. With the obtained consequences were informed about the architectural activities of Niğde and Kayseri in Byzantine period. The situations of the works in Byzantine art were tried to state.