İş grubu üyeliği ve firma performansı: Borsa İstanbul'da iş gruplarına üye firmalar ile bağımsız firmaların karşılaştırılmasına yönelik ampirik uygulama
Business group affiliation and firm performance: An empirical study for a comparison of firms affiliated with business groups with unaffiliated firms in the ISE
  1. Tez No: 340239
  2. Yazar: ÖZCAN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇITAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Business Group Affiliation, Diversification Strategies, Emerging Market, Panel Data Analysis, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, iş grubu üyeliğinin değerleme etkisinin grup çeşitlendirme derecesine bağlı olup olmadığını belirlemek amacıyla iş grubu üyeliği ile Borsa İstanbul?da işlem gören firmaların performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. İş grubu üyesi firmaların performansı ile bağımsız firmaların performansı hem ortalama ve medyan testleri hem de yatay kesit ve panel regresyon analizleriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmada iş grubu üyesi firmaların performansı ile bağımsız firmaların performansını genel olarak karşılaştırmak için grup üyeliği kukla değişkeni, grup üyeliğinin değerleme etkisinin grup çeşitlendirme derecesine bağlı olup olmadığını araştırmak için ise, grup çeşitliliği ve grup ölçeği kukla değişkenleri oluşturulmuştur. Bu çalışma 2003-2010 yılları arasında hisse senetleri borsaya kote olmuş toplam 231 firmayı kapsamaktadır. Grup üyeliği ve firma performansı arasındaki ilişkiyi araştırmak için firma ölçeği, büyüme ve kaldıraç oranları arasındaki farklılıklar kontrol edilmiştir. Bulgular, Tobin Q performans ölçütü için, grup üyeliği değişkenine ait katsayısının istatistiksel olarak negatif ve anlamlı olduğunu göstermektedir. İş grubu üyeliği ile piyasa temelli performans ölçütü Tobin Q arasında istatistiksel olarak anlamlı bir negatif ilişki tespit edilmiş olması, bir iş grubu bünyesinde faaliyette bulunmanın üye firmaların performansını azalttığı şeklinde yorumlanabilir. Anahtar Kavramlar: İş Grubu Üyeliği, Çeşitlendirme Stratejileri, Gelişmekte Olan Piyasalar, Panel Veri Analizi, Türkiye.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between business group affiliation and the performance of firms listed on the Istanbul Stock Exchange (Borsa Istanbul), with the goal of determining whether valuation effects of group affiliation depend on the degree of group diversification. In order to compare the performance of firms affiliated with business groups and unaffiliated firms, both mean and median tests as well as cross-section and panel regression analyses are carried out in this study. In the regression analyses group affiliation dummy variable is used to compare the performances of firms affiliated with business groups and unaffiliated firms, while group diversification and group size dummy variables are used to investigate whether the valuation effect of group affiliation depends on the degree of group diversification. This study contains a total of 231 firms quoted during the 2003-2010 period.In order to investigate the relationship between group affiliation and firm performance the differences in firm size, growth opportunities and leverage are controlled for. Findings indicate that the estimated coefficient for group affiliation variable is negative and statistically significant. A statistically significant negative relationship between group affiliation variable and Tobin's Q performannce variable indicate that firms affiliated with business groups significantly underperform unaffiliated firms in terms of Tobin? Q.