Etik liderlik davranışlarının algılanan etik iklim üzerindeki etkisi: Örgütsel politik algılamaların aracı rolü
The effects of ethical leadership behavior on perceived ethical climate: The mediating role of perceptions of organizational politics
- Tez No: 340243
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ASUMAN AKDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Etik Liderlik Davranışları, Etik İklim Algısı, Örgütsel Politika Algısı, Aracı Değişken Etkisi (Mediating)
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Etik liderlik kavramı son zamanlarda yaşanan etik skandallar nedeniyle, akademisyenler, uygulayıcılar, yasa yapıcılar ve hükümetler tarafından daha çok ilgi odağı olmaya başlamıştır. Literatürde etik liderlik davranışlarına yönelik birçok çalışma yapılmasına rağmen, etik liderlik davranışlarının etik iklim algısına etkisinde örgütsel politikaların aracı değişken rolüne yönelik yeterince araştırma yapılmadığı gözlenmiştir. Özellikle Türkçe literatürde etik liderlik konusuna sınırlı sayıda araştırmada rastlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, etik liderlik davranışlarının etik iklim algısına olan etkisinde, örgütsel politik algılamaların aracı (mediating) rolünü incelemektir. Araştırmanın örneklemini, havacılık alanında faaliyet gösteren üç adet lojistik destek merkezindeki 547 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada, yöneticilerin bulunduğu organizasyonlarda birer rol model oldukları, özelliklede etik liderlik davranışları ile örgütsel politik algılara yön verecekleri ve sonuçta da etik iklim algısını pozitif yönde etkileyecekleri öngörülmüştür. Araştırma bulguları, etik liderlik davranışlarının, bağımsızlık etik iklim boyutu hariç, etik iklim alt boyutlarını doğrudan ve dolaylı olarak etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, etik liderlik davranışlarının dolaylı etkisinde, örgütsel politik algılamaların aracı bir rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ethical leadership has become rather more fashionable among academics, practitioners, regulators and governments due to the corporate scandals. While a number of studies are being done on ethical leadership, little is known about the ethical leadership behavior influence on ethical climate perception while organizational politic perception is a mediator. Especially, there are few studies on this subject in Turkish literature. The aim of this study is to examine a mediated model of ethical leadership on ethical climate perception. For this aim, a survey study, which includes 547 participants from three aviation logistics center, is used. It is proposed that managers are role models in their organizations. Specifically, through ethical leadership behavior, managers can influence organizational politics perceptions, which in turn will positively impact on ethical climate. The results indicate that ethical leadership has a both direct and indirect effect on ethical climate. The indirect effect of ethical leadership involves shaping perceptions of ethical climate, which in turn, engender greater affective organizational commitment and lesser turnover intention. Keywords Ethics, Ethical Leadership Behavior, Ethical Climate Perception, Organizational Politic Perception, Mediating Effect