The Postmodern narrative techniques in Elif Shafak's The Bbstard of Istanbul and Jeannette Winterson's Boating for Beginners
Elif Şafak'ın Baba ve Piç isimli eseriyle, Jeanette Winterson'ın Boating for Beginners (Yeni başlayanlar için Nuh Tufanı) isimli eserindeki postmodern anlatı teknikleri
  1. Tez No: 340248
  2. Yazar: TUBA DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Türk Dili ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, Turkish Language and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Historiographic meta-fiction, women writing, Jeannette Winterson, Elif Şafak/Shafak
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezin amacı Şafak?ın Baba ve Piç ve Winterson?ın Yeni Başlayanlar İçin Nuh Tufanı isimli eserlerini tarihsel üst kurmaca türü olarak açıklamak ve karşılaştırmaktır. Bu eserler Türk-Ermeni Anlaşmazlığı ve Nuh Tufanı gibi bilinen tarihsel içerikleri kadın karakterlerin kendi alternatif dünyalarını yaratmalarına olanak sağlayarak kadın bakış açısıyla yeniden yazmaktadır. Şafak ve Winterson çokseslilikle çoklu tarihler yaratmakta ve tarihin objektifliğini sorgulamaktadırlar. Bahsi geçen eserlerde gerçek ve kurguyu birleştirmekte; tarihsel ve meta-fiktif elementlerle eserlerinde tarihin nasıl söylemlerle dolu olduğunu vurgulamaktadırlar. Tez tarihe post-modern ve feminist bir bakış açısıyla yaklaşmakta ve tarihin bir insan yaratısı olduğunu ileri sürmektedir. Aynı zamanda tarihin farklı ve çoklu bakış açıları ile yeniden yazılabileceğini de ifade etmektedir. Tek bir mutlak gerçek tarihin değil çoklu ve parçalı gerçeklerden oluşan tarihler olduğunu vurgulamaktadır. Tarihin metinselliği parodileştirilen gerçekler ve birçok diğer edebi esere yapılan metinlerarasılıkla vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, tarih sözle yazılan ve değişebilen bir kavram olduğuna göre bu kavramın getirisiyle şiddet yaratmak doğru olamayabilir. Anahtar İfadeler: Tarihsel üst kurmaca, kadın yazımı, Winterson and Şafak
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to discuss and explain Shafak?s The Bastard of Istanbul and Winterson?s Boating for Beginners as historiographic metafiction. These works rewrite the already known historical contents such as Armenian-Turk conflict and Noah?s Flood from a female perspective allowing the female characters to create their alternative worlds. Through multi-vocality, both Shafak and Winterson create plural histories questioning the objectivity of history. They combine facts and fiction in the above-mentioned texts rewriting history with the use of historiographical and meta-fictional elements in their texts. They both point out how history is full of discourses. Basing its arguments on postmodern and feminist understanding of history, the thesis puts forward that history is a human construction. It also points out that history can be rewritten from different and plural perspectives. It points out that there is no single truth in history but many, fragmented and plural realities, too. The textuality of history is also emphasized showing both parodied realities and intertextual allusions to many other literary texts. As a result, history is proved to be a changeable concept verbalized, and thus it may not logical to create violence due to the discourses.