Sağlık çalışanlarının mobbing ve örgütsel sinizme yönelik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the perceptions of healthcare professionals of mobbing and organizational cynicism
  1. Tez No: 731648
  2. Yazar: DİLEK ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Healthcare Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Örgütsel Sinizm, Sağlık Çalışanları, Mobbing, Organizational Cynicism, Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı, sağlık çalışanlarının mobbing ve örgütsel sinizme yönelik algıları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de bir kamu hastanesinde görev yapan 624 sağlık çalışanı oluşturmaktadır. Sağlık çalışanlarının oluşturduğu evren sayısı dikkate alındığında %5'lik hata payı ve %95'lik güvenirlik seviyesi ile araştırmanın örneklemi 238 kişiden oluşmuştur. Araştırma için ilgili kurumdaki tüm sağlık çalışanları dâhil edilmiştir. Sağlık çalışanlarından veri toplamak için anket tekniği kullanılmıştır. Anketlerin uygulanabilmesi için de kamu hastanesinin bulunduğu İl Sağlık Müdürlüğünden gerekli izinler alınmıştır. İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyonun aldığı karar, sağlık çalışanlarına anketlerin e-anket şeklinde uygulanması ve araştırmanın yapıldığı sağlık kurumunun isminin sözlü veya yazılı bir şekilde zikredilmemesi yönünde olduğundan dolayı bu doğrultuda hareket edilmiştir. Bu bağlamda hazırlanan anketler elektronik ortamda kurumdaki sağlık çalışanlarına gönüllü katılımları esas alınmak kaydı ile sunulmuştur. Araştırmada sağlık çalışanlarına Heinz Leymann'ın 1990'lı yılların başında geliştirdiği 45 mobbing (psikolojik şiddet) davranışını kapsayan ve LIPT (Leymann's Inventory of Psychological Terror) adını taşıyan ölçek ile Pamela Brandes'in 1997'de tanımladığı ve üç alt başlıkta (bilişsel, duyuşsal, davranışsal) toplam on dört maddeden oluşan,“Örgütsel Sinizm”ölçeği uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilere göre sağlık çalışanlarının“Mobbing”ile“Örgütsel Sinizm”algıları arasında istatistiksel açıdan anlamlı, doğru yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık çalışanlarından oluşan katılımcıların mobbing algıları ile örgütsel sinizm ölçeğinin alt boyutları arasında istatistiki bağlamda anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Katılımcılarını sağlık çalışanlarının oluşturduğu araştırmada örgütsel sinizm algıları ile mobbing ölçeği alt boyutları arasında da istatistiki bağlamda anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine the relationships between the perceptions of health workers towards mobbing and organizational cynicism. The population of the research consists of 624 healthcare professionals working in a public hospital in Turkey. Considering the number of universe created by healthcare professionals, the sample of the study consisted of 238 people, with a 5% margin of error and a 95% reliability level. All healthcare professionals in the relevant institution were included for the study. Questionnaire technique was used to collect data from healthcare workers. We obtained the necessary permissions from the Provincial Health Directorate, where the public hospital is located, in order to conduct the surveys. The decision taken by the commission in the Provincial Health Directorate is to apply the questionnaires to health workers in the form of e-surveys and not to mention the name of the health institution where the research was conducted, verbally or in writing. That is why it has been moved in this direction. The questionnaires prepared in this context were presented to the health workers in the institution in electronic environment, on the basis of their voluntary participation. In the study, the scale called LIPT (Leymann's Inventory of Psychological Terror), which covers 45 mobbing (psychological violence) behaviors developed by Heinz Leymann in the early 1990s, and three sub-titles (cognitive, affective, behavioral) The Organizational Cynicism scale, consisting of a total of fourteen items was applied. The data obtained from the study showed that there is a statistically significant, direct and moderate relationship between the perceptions of“Mobbing”and“Organizational Cynicism”of healthcare professionals. It was found statistically significant relationships between the mobbing perceptions of health workers and the sub-dimensions of the organizational cynicism scale. In the study, whose participants were health professionals, statistically significant relationships were found between organizational cynicism perceptions and mobbing scale sub-dimensions.