İcra müdürünün takdir yetkisi
The discretion of bailiff
- Tez No: 340253
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRAN EKECİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İcra müdürü, Takdir Yetkisi, Bailiff, The Discretion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
Toplum hayatını hukuk kuralları ile düzenleyen kanun koyucu, cebri icra hukukunun uygulayıcılarından icra müdürüne takdir yetkisi vermektedir. Bu esasında bir zorunluluktur. Hayatın hızla değişmesi karşısında, bu değişime uyum sağlama yollarından biri icra müdürüne takdir yetkisi vermektir. İcra müdürünün takdir yetkisi bir haktan ziyade ödev niteliğindedir. İcra müdürü takdir yetkisi tanınan hallerde bu yetkisini kullanmakla yükümlüdür. İcra müdürü takdir yetkisini kullanırken anayasal temel hak ve ilkelere, kanunun getirdiği özel sınırlara, kanunun ve hükmün amacına riayet etmelidir. Takdir yetkisini kullanırken alacaklı ve borçlunun haklarını mümkün olduğunca telif etmeli, gerektiği yerde de takibin tarafı olmayan üçüncü kişileri gözetmelidir. Takdir yetkisini kullanarak yapmış olduğu işlemin nedenini, işlemin gerekçesinde açıklamalıdır.Bu çalışmanın amacı icra müdürünün takdir yetkisi kavramını, bu yetkinin niteliğini, sınırlarını ve takdir yetkisi kullanılırken hangi ilkelere dikkat edileceğini belirlemek ve ortaya çıkan sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Legislator, who is regulating the community life with legal rules, is giving the discretion to the bailiff, one of the enforcement law practitioners. Basically this is a requirement. To adjust to the rapid change in life, giving discretion to the bailiff is one of the ways. The discretion of bailiff is an obligation rather than a right. Under the circumstances of given discretion of bailiff, the bailiff is obliged to use this authority.While exercising the discretion of the bailiff, bailiff should comply with basic constitutional rights and principles, specific limitations in law and purpose of provision and law. While bailiff is exercising his discretion, he should as far as possible reconcile rights of creditor and debtor, if needed, he should protect the third person interests. He must explain the reason of his action, which is the consequence of his discretion, in the legal basis of it. The aim of this study is to determine the term of discretion of bailiff, the character and limits of this authority and while exercising this authority which legal principles should be taken into account, and also to find out the problems with the solution proposals for them.