6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirketin temsili
Representation of the limited liability companyaccording to the Turkish commercial code number 6102
- Tez No: 340254
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited şirket, ultra vires, müdür, murahhas, ticari mümessil, ticari vekil, Limited liability company, the ultra vires act, custodian, duly authorised, commercial representative, representative agent
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Ticaret hayatında sermaye şirketlerinden biri olan limited şirketler, piyasada anonim şirketler kadar önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda 1. 7. 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı YTTK?nu ile limited şirketlerde birçok değişiklik yapılmıştır. Ancak bu değişikliklerin çoğu anonim şirket hükümlerine yapılan atıflar üzerine inşa edilmiştir. Oysaki limited şirketlerin anonim şirketlere nazaran piyasada sahip olduğu sayısal anlamdaki üstünlüğün kanunun yapılandırılma aşamasına da yansıtılması gerekirdi. Böylelikle limited şirkette kendine özgü bir sermaye şirketi olarak bağımsızlığına kavuşabilirdi. Limited şirketin temsilini düzenleyen kanunun muhtelif hükümleri birçok yönden eksik olduğu gibi, anonim şirketlere yapılan atıflar da yetersiz kalmıştır. Özellikle tüm ticaret şirketleri için ehliyet noktasında ultra vires ilkesini ortadan kaldıran kanun koyucu limited şirketin temsili konusunda gerekli özeni gösterememiştir. Bu bağlamda limited şirketin temsili anonim şirketlere nazaran büyük ölçüde hukuksal anlamda boşlukların bulunduğu bir araştırma konusu olarak yer almaktadır. Hatta bu husus temsil yetkisinin devri müessesinde başka bir öneme sahip olacaktır. Bununla birlikte araştırmamızda limited şirket müdürlerinin sahip oldukları temsil yetkisi konusunda doktrindeki tartışmalara ve yargı kararlarına büyük ölçüde yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı limited şirketin temsilinde görevli müdür, murahhas, ticari mümessil ve ticari vekillerin temsil yetkilerinin kapsamı, kullanılması, devri ve sınırlandırılmasının teorik anlamda ele alınarak yargı uygulamasına yön vermektir.
Özet (Çeviri)
In commercial life, one of the equity firms is limited liability companies have a sginificant role as much as join stock companies. In this connection, Türkish Commercial Code Number 6102 coming into force on the date of 1. 7. 2012 has made various modifications about limited liability companies. However, many of the modifications are based upon attribution to the provisions of join stock companies. Whereas, the numerial superiority of the limited liability companies rather than the equity companies on the market has also been impressed the duration of the enactments of laws. Thus, limited liability companies has gained one?s independence as one of the equity firms.Both the miscellaneous provisions of the Turkish Commercial Code issued limited liability companies and attributed to the provisions of join stock companies are fell behind in many aspects. Especially, legislator annul the principle of ultra vires act for all commercial associations is not vital attentive to point of the representation of the limited liability companies. In this context, representation of the limited liability company is figured as a research subject which has to a large extent legal gap rather than join stock company. As a matter of fact, this subject has an another substance in the issue of alienation of authority to represent and bind. On the other hand, the doctriner dispute and judicial decisions about the representation power of custodian in limited lability companies is widely dealedin this research.The goal of this research is to steer the trial practice by examining the representation powers in a theoretic approach about scope, usage, alienation and limitation of custodian, duly authorised, commercial representative and representative agent.