İşletmelerin finansal performanslarının hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi ve imalat sektöründeki işletmelerde bir uygulama
The effects of financial performance of companies on stock returns and an application for the companies in manifacturing sector
  1. Tez No: 340267
  2. Yazar: MELTEM ECE ÇOKMUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Getirisi, Temel Analiz Yöntemi, Finansal Performans, Stock Return, Fundamental Analysis method, Financial Performance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, işletmelerin finansal performansının ölçümünde kullanılan finansal oranların hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Çalışmada kullanılan finansal oranlar; likidite, faaliyet, mali yapı, karlılık ve borsa performans oran gruplarından seçilen 17 oranı kapsamaktadır. Hisse senedi getirileri ise farklı dönemlere göre hesaplanmış getirilerden oluşmaktadır.Amaçların test edilmesinde, SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılarak regresyon analizleri ve temel istatistiklerden yararlanılmıştır. Söz konusu analizlerde, Borsa İstanbul Sanayi endeksine kayıtlı 83 işletmenin 2005-2011 yıllarına ait finansal verileri kullanılarak 581 gözlemden oluşan bir veri seti kullanılmıştır. Çalışmanın amaçlarına ulaşmak için hazırlanan regresyon modelleri; yıllar bazında hisse senedi getirileri ile yine işletmelerin yıllar bazında finansal oranlarından oluşmaktadır. Analizden elde edilen sonuçlarda, 2005?2011 dönemi itibariyle örnekleme dahil edilen Borsa İstanbul sanayi endeksindeki 83 işletmenin farklı dönemlere göre hesaplanmış hisse senedi getirilerini etkileyen finansal oranların yıllar itibariyle farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Diğer bir ifadeyle; etkilerin ya da ilişkilerin her yıl için aynı olduğunu söylemek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of financial ratios which are used for the measurement of financial performances of companies on the stock returns. The financial ratios used in the study include 17 ratios selected from liquidity, activity, financial structure, and profitability and stock market performance groups. However, the stock returns consist of the returns which were calculated according to different periods. Basic statistics and regression statistics with SPSS 16.0 statistical software package were used in for the testing of the objectives. Besides, a data set consisting of 581 observations, which is composed by using financial data for the years 2005 to 2011 of 83 enterprises registered to Borsa Istanbul Stock Exchange, were used for analyzes in question. The regression models prepared for the objectives of the study composed of years of stock returns and yearly financial ratios of the enterprises. The results obtained from the analysis indicate that financial ratios- added to the sample for 2005-2011 - affecting the stock returns yearly calculated according to different periods for 83 enterprises registered to Borsa Istanbul Stock Exchange show difference by years. In other words, it is not possible to say that the effects and the relationships are the same in each year.