11 Eylül sonrası Ortadoğu'da değişen dengeler Hamas'ın örgüt perspektifi, iç ve dış ilişkileri
Post-9/11 shifting balances in the Middle East organizational perspective of Hamas and its internal and external relations
- Tez No: 340280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RASİM ÖZGÜR DÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İslami Direniş Hareketi (Hamas), 11 Eylül Sonrası Düzen, FilistinKurtuluş Örgütü, El Fetih, Arap Baharı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Ortadoğu coğrafyası içinde önemli bir aktör haline gelen İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) örgüt perspektifi ile iç ve dış ilişkileri analiz edilmiştir. Bu bağlamda genel olarak toplumsal hareketler ve özelinde radikal toplumsal hareketler kavramları üzerinde durulacaktır. Çünkü Hamas'ın kuruluşundan itibaren sivil toplum örgütü mü yoksa radikal bir oluşum mu olduğuna yönelik sorular bulunmaktadır. Birinci Filistin İntifadası ile birlikte ortaya çıkan örgütün İkinci İntifada boyunca yürüttüğü politika şiddet tekelini benimseyen ve bölgedeki çözüm sürecine karşı bir davranış olarak nitelenmiştir. Hamas'ın Filistin Kurtuluş Örgütü ve İsrail arasında yapılan Oslo Görüşmeleri'nin karşısında yer alması buna örnek gösterilebilir. Çalışmanın asıl konusu 11 Eylül sonrası bölgede değişen dengelerdir. Bu durum Hamas'ın söylem farklılığı ile birlikte 2006 yılındaki Filistin yasama seçimlerine yansımıştır. Bundan sonraki süreçte örgüt yasal ve sivil bir hale gelmiştir. Bu bağlamda Hamas'ın Gazze'deki iktidarı, Mısır başta olmak üzere çeşitli ülkelerle kurduğu diyalog, Filistin siyaseti ve toplumu üzerinde 2011 Arap Baharı'nın etkisi çalışmanın son bölümünde analiz edilmiştir. Örgüt politik bir aktör haline geldikten sonra, son yaşanan Arap Baharı ile birlikte sistem içerisine dâhil edilmek istenmiştir. Dolayısıyla Hamas ilerde El Fetih ile ulusal birlik hükümeti kurmak için Filistin Kurtuluş Örgütü'ne katılma kararı almıştır.
Özet (Çeviri)
In this study has been analyzed from organizational perspective of Hamas and its internal and external relations, which has become an important actor in the geography of the Middle East. In this context, the study will focus on the concept of social movements in general and radical social movements in particular. Since the beginning of there have been questions whether Hamas is a radical organization or non-governmental organization. Emerged with the first Palestinian Intifada, Hamas was against resolution process and has adopted a monopoly of violence during the Second Intifada. An example of this can be shown that Hamas took place against the Oslo talks between Israel and the Palestine Liberation Organization. The main subject of the study relates to the changing balances in the region the aftermath of 9/11. This situation reflected the Palestinian legislative elections in 2006 together with the difference discourse of Hamas. In the next period, the organization has become a civil and legal. In this context, Hamas rule in Gaza, established dialogue with various countries, particularly in Egypt and the impact of the Arab Spring of 2011 on Palestinian politics and society were analyzed in the last part of the study. After it has become a political actor, with the recent Arab Spring asked to be included in the system. Therefore, Hamas has decided to join the Palestine Liberation Organization to establish a national unity government with Fatah in the future. ey Words: Islamic Resistance Movement (Hamas), Post-September 11 order, Palestine Liberation Organization, Al Fatah, Arab Spring