Ortadoğu'da devlet-mezhep pragmatizmi doğrultusunda oluşturulan politikalar:Suriye'de yönetimi şekillendiren Nusayriler
Policies formed in accordance with state-sect pragmatism in the Middle East: Nusayris who control power
  1. Tez No: 340285
  2. Yazar: SEVİNÇ ÇİTİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhepçilik, Nusayrilik, Suriye Baas Partisi, Müslüman Kardeşler, Arap Milliyetçiliği, Arap Baharı, Hafız Esad, Beşar Esad, Sectarian, Nusayris, The Baath Party, The Muslim Brothers, Arab Nationalism, The Arab Spring, Hafız al Assad, Bashar al Assad
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ortadoğu?da varlığı inkâr edilemeyen devlet-mezhep çatışmasını, genel anlamda Ortadoğu?daki ülkeler açısından değerlendirip, özelde de 40 yılı aşkın bir süredir azınlık bir grup olan Nusayriler tarafından yönetilen Suriye?yi analiz etmektir. Bu çalışmada, Suriye?de yaşayan Nusayrilerin etnik, dini, kültürel ve inanç sistemleri, ülkenin 1946 yılında Fransız manda yönetiminden ayrılıp bağımsızlığını kazandığı tarihsel gelişmeler göz önünde tutularak incelenmiştir. Nusayri mezhebiyle ilgili kavramlara açıklık getirildikten sonra, Nusayrilerin siyasi boyutuna geçilmiştir. Suriye?nin bağımsızlığını kazandığı dönemden itibaren geçmişten günümüze nasıl siyasi güç kazandığı tarihi süreç ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu konuda kapsamlı bir bilgi sunabilmek için Nusayrilerin somut anlamda siyasi güç kazandığı süreç, Baas Partisi ile başladığından Baas Partisi?nin ideolojisi ve ideologlarına dair bilgilere ağırlık verilmiştir. Hafız Esad döneminde kurulan ve gelişen Baas Partisi ülkede Sünni kesimin de desteğini alarak iç ve dış politikada ülkeyi şekillendirmiştir. Son bölümde, halefi olan oğlu Beşar Esad?ın ekonomik ve siyasi politikalarına yer verilip Ortadoğu?da ?Arap Baharı? adı altında yaşanan gelişmeler Suriye açısından analiz edilmiştir. Bu doğrultuda Suriye?de yaşananların sadece mezhepsel boyut taşımadığı, diğer birçok faktörün bunda etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the state-sect conflict on the control of countries, the existence of which cannot be denied in the Middle East, by examining it in the countries in the region in general, and in Syria in particular which has been governed by Nusayris -a minority group- for a period, extending over 40 years. In this study, the ethnic, religious, cultural and belief systems of Nusayris living in Syria have been examined by considering historical developments beginning with the independence of the country from the French mandate in 1946. After clarifying the fundamental concepts regarding the Nusayris sect, the political dimension of Nusayris is dwelled on. In this regard the focus is on how Nusayris gained power since the independence of the country, by examining Syria?s history from the past to the present. In order to provide a comprehensive outlook on this issue, as the process through which the Nusayris gained political power started with the Baath Party, information on the ideology and ideologists of the party has been furnished. The Baath Party which was founded and developed during the Hafız al Assad era has shaped domestic and foreign politics of the country, having received the support of the Sunnis of Syria. In the final section, his successor and son, Bashar al Assad?s economic and political policies are scrutinized in the light of the developments in the Middle East which are referred to as the ?Arab Spring?. Considering all that have a role in the country, it has been concluded that what has been happening in Syria does not have a sectarian dimension but that a variety of factors have an influence on the events as well.