Ekonomik katma değer (EVA) ve piyasa katma değeri'nin (MVA) hisse senedi getirileri üzerindeki etkisi ve İMKB'de bir uygulama
The effect of economic value added (EVA) and market value added (MVA) on stock return and an application in Istanbul stock exchange
- Tez No: 340286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Değer bazlı performans ölçüm kriterleri, ekonomik katma değer, piyasa katma değeri, hisse senedi getirisi, geleneksel performans ölçüm kriterleri, aktif kârlılığı, özsermaye kârlılığı, hisse başına kâr, net kâr, vergi sonrası net faaliyet kârı, yatırılan sermaye, Value-based performance measurement criteria, economic value added, market value added, stock return, traditional performance measurement criteria, return on assets, return of equity, earnings per share, net income, net operating profit after taxes, invested capital
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalısmanın temel amacı, deger bazlı performans ölçüm kriterlerinden ekonomik katma degerinin (Economic Value Added-EVA) ve piyasa katma degerinin (Market Value Added-MVA) hisse senedi getirileri üzerindeki etkilerini tespit etmektir. Ayrıca çalısmada, ekonomik katma degerinin piyasa katma degeri üzerindeki etkisinin incelenmesi; geleneksel performans ölçüm kriterlerinden aktif kârlılıgı (Return on Assets-ROA), özsermaye kârlılıgı (Return of Equity-ROE), hisse basına kâr (Earnings Per Share-EPS) ve net kârın (Net Income-NI) hisse senedi getirileri ve piyasa katma degeri üzerindeki etkilerinin tespit edilmesi; ekonomik katma degerinin unsurlarından vergi sonrası net faaliyet kârının (Net Operating Profit After Taxes?NOPAT) ekonomik katma degeri üzerindeki etkisinin saptanması ile vergi sonrası net faaliyet kârı ve yatırılan sermayenin (Invested Capital-InIC) piyasa katma degeri üzerindeki etkilerinin arastırılması amaçlanmaktadır. Amaçların test edilmesinde, SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanılarak regresyon ve korelasyon analizleri ile temel istatistiklerden yararlanılmıstır. Söz konusu analizlerde, stanbul Menkul Kıymetler Borsası Sınai endeksine kayıtlı 75 sirketin 2008-2010 yıllarına ait finansal verilerinden olusan toplam 219 gözlemden olusan bir veri seti kullanılmıstır. Çalısmanın amaçlarına ulasmak için olusturulan regresyon modelleri, 2008-2010 yıllarını kapsayan dönemde MKB Sınai endeksindeki 75 sirketin 219 gözleminden olusan verilerine göre ve yine ilgili sirketlerin yıllar bazındaki verilerine göre test edilmistir. Analizden elde edilen sonuçlara göre; 2008-2010 yıllarını kapsayan dönemde çalısmada yer alan MKB Sınai endeksindeki 75 sirketin ekonomik katma degerinin, ilgili yılın hisse senedi getirileri üzerinde negatif yönde bir etkisinin olmasına karsın, bir sonraki yılın hisse senedi getirileri üzerinde pozitif yönde bir etkisinin oldugu; piyasa katma degerinin, ilgili yılın hisse senedi getirileri üzerinde pozitif yönde bir etkisinin oldugu; ekonomik katma degerinin, piyasa katma degeri üzerinde pozitif yönde bir etkisinin oldugu; net kâr ve hisse basına kârın ilgili yılın hisse senedi getirilerini pozitif yönde etkilemelerine karsın, aktif kârlılıgı ve özsermaye kârlılıgının ilgili yılın hisse senedi getirileri üzerinde istatistiki olarak herhangi bir etkisinin olmadıgı; net kâr ve hisse basına kârın piyasa katma degeri üzerinde pozitif yönde ve aktif kârlılıgının ise negatif yönde bir etkisinin olmasına karsın, özsermaye kârlılıgının piyasa katma degeri üzerinde istatistiki olarak herhangi bir etkisinin olmadıgı; vergi sonrası net faaliyet kârının, ekonomik katma degerinin üzerinde pozitif yönde bir etkisinin oldugu ve vergi sonrası net faaliyet kârı ile yatırılan sermayenin, piyasa katma degerinin üzerinde pozitif yönde bir etkisinin oldugu tespit edilmistir. Çalısmanın amaçlarına ulasmak için olusturulan regresyon modellerinin sirketlerin yıllar bazındaki verilerine göre test edilmesinden elde edilen analiz bulgularına göre, etkilerin yönünün bazı yıllarda farklılık gösterdigi tespit edilmistir. Ayrıca, etkilerin düzeyinin her yıl için aynı oldugunu söylemek mümkün degildir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of the value-based performance measurement criteria of economic value added (EVA) and market value added (MVA) on stock return. In the study, also, it is aimed to examine the effect of economic value added on market value added; to determine the effects of traditional performance measurement criteria such as return on assets (ROA), return of equity (ROE), earnings per share (EPS), and net income (NI) on stock return and market value added; to detect the effect of net operating profit after taxes (NOPAT),which is one of the elements of economic value added, on economic value added and to search the effects of net operating profit after taxes and invested capital (InIC) on market value added. The aims listed above were tested through regression, correlation, and basic analyses by using SPSS 16.0 statistics software package. The analyses were performed using a set of data including a total of 219 observations of the financial records of 75 companies registered in the Industrial Index of the stanbul Stock Exchange Market over the years 2008-2010. The regression models for the purposes of this study were tested both on the data obtained from the 219 observations of the 75 companies registered in the Industrial Index of the stanbul Stock Exchange Market covering the years 2008-2010 and on records obtained for each year separately. It was understood from the findings of the analyses that, in the 75 companies registered in the Industrial Index of the stanbul Stock Exchange Market over the years 2008-2010 that were included in the study, although economic value added had a negative effect on the stock return of the relevant year, it affected stock return for the next year positively; market value added had a positive effect on stock return of the relevant year; economic value added had a positive effect on market value added; net profit and earnings per share had a positive effect, whereas return on assets and return of equity did not have any statistically meaningful effect on stock return of the relevant year; while net profit and earnings per share had a positive effect, and return on assets had a negative effect on market value added, return of equity did not have any statistically meaningful effect on market value added; net operating profit after taxes had a positive effect on economic value added, and net operating profit after taxes and invested capital affected market value added positively. According to the findings of analyses obtained by testing the regression models for the purposes of this study on companies financial data for each year, it was found that levels of effect varied by years. Additionally, as shown by the findings of the analyses performed, it is not possible to say that the level of effect was the same for each year.