1961 ve 1982 Anayasalarında sendikal haklar ve günümüzde sendikal hakların gelişim dinamikleri
Union rights in 1961 and 1982 constitutions and recent developments in the union dynamics
  1. Tez No: 340284
  2. Yazar: ERTAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞAHABETTİN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Economics, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Trade Union, Trade Union Movement, Worker's Trade Union Rights, Labor Class, Public Employees
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Günümüzde sendikalar toplumun vazgeçilmez örgütlerinden biridir. Sendikal hareket sanayi devrimi ile beraber Avrupa?da başlamış ve daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Toplumsal yaşamda büyük dönüşümlerin başlatıcısı olan sanayileşme ile sosyo-ekonomik ve siyasal yaşam yeni bir hal almıştır. Sanayileşme ile geleneksel beden gücüne dayalı üretim biçiminin yerini makine ve fabrikasyona dayalı üretim biçimi almıştır. Bu üretim biçimi modern üretim ilişkilerini ve yeni sınıfları ortaya çıkarmıştır. Bu sınıflardan birini oluşturan işçi sınıfının var olan düzendeki sorunlarını giderme çabasının örgütlü bir gücü olarak sendikal hareket şekillenmiştir. İlk zamanlarda işçi sınıfıyla başlayan bu örgütlenmeler zamanla tüm emekçileri bünyesinde barındırmaya başlamıştır. Bu örgütlerin doğuşu ve şekillenmesinde çok sayıda faktör rol oynamakta, faktörlerin taşıdığı önem ülkelere göre farklılık göstermektedir. Sendikal hareketler uzun süren var olma mücadeleleri sonucunda çalışma hayatının önemli bir gücü haline gelmiştir. nahtara Kelimeler: Sendika, Sendikal Hareketler, İşçinin Sendikal Hakları, İşçi Sınıfı, Kamu Emekçileri
Özet (Çeviri)
Trade unions are one of the indispensable community organizations today. The trade union movement began in Europe with the industrial revolution and then spread throughout the world. Socio-economic and political life has taken a new turn with industrialization which initiated major transformations in social life. Traditional body-based production mode has been replaced by machine and fabrication based production with the industrialization. This production style have revealed modern production relations and new classes. Trade union movement has been shaped as an organized power for trouble shooting efforts of existing problems of the labor class. Organizations that started with the working class have begun to involve all workers over time. Many factors play a role in the emergence and development of these organizations and the importance of actors vary from country to country. The trade union movements have become an important force of the labor life as a result of the struggles that exists in working life.