Dil ve söylem aracılığıyla yazılı basında şiddet kültürünün yeniden üretilmesi
Reproduction of the culture of violence in print media via language and discourse
- Tez No: 340338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Tüketim Toplumu, Enformasyon Toplumu, Simülasyon, İdeoloji, Söylem, Söylem Analizi, Kitle İletişim Araçları, Şiddet, İktidar, Cemaat, Consume Society, Information Society, Simulation, İdeology, Discourse, Discourse Analysis, Mass Media, Vİolence, Power, Congregation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bilim, teknoloji ve endüstrideki ilerleme toplumların yaşam biçimlerinin ve toplumsal bakış açısının değişmesine neden olmaktadır. Toplumsal değişim ve dönüşüm dilde de kendini göstermektedir. Değişen koşullar, modern ve post modern dönemde şiddetin ve ölümün toplum bireyleri tarafından algılanışını değiştirmekte, şiddetin ve ölümün anlamsal olarak toplumsal belleklerde yeniden konumlandırılmasını sağlamaktadır. Kitle iletişim araçlarında yoğun olarak aktarılan şiddet içerikli haberler bu anlamsal değişimin oluşumuna katkı sağlamaktadır. Çalışmada Hürriyet, Cumhuriyet ve Zaman Gazeteleri?nde yer alan Saddam Hüseyin, Usame Bin Ladin ve Muammer Kaddafi?nin ölümleriyle ilgili haberler söylemsel olarak incelenmektedir. Bu amaçla, van Dijk?ın eleştirel söylem analizi yönteminin ışığı altında, Baudrillard?ın ?simülasyon? kuramı baz alınarak, belirlenen kişilerin ölüm tarihlerinden itibaren bir haftalık zaman dilimi içerisinde yer alan haberler incelenmiştir. Haberlerin makro ve mikro yapıları irdelenerek, şiddetin yeniden üretimi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The progress of the science, technology and industry causes to chance life steyles of the social communities and the social outlook. Social change and transformation show themselves in language. Changing conditions change the perception of violence and death by the members of community on modern and post-modern days and provide to be repositioned the violence and death on social memory semantically. Violent news are transferred intensively on mass media contribute the formation of changing in semantic. The death news of Saddam Hussein, Osama bin Laden and Muammer Gaddafi take part in Hürriyet, Cumhuriyet and Zaman Newspapers are examined discursively. For that purpose, the news which take part in within a period of one week onwards the date of death determinated people are examined in the light of critical discourse analysis of van Dijk and are taken as a basis the theory of simulation of Baudrillard. Macro and micro structures of the news are scrutinized and also the reproduction of violence are discussed.