Uluslararasılaşma sürecine kurumsallaşmanın etkileri: KOBİ'lerde bir araştırma
Effects of institutionalization on the internationalization process: A dissertation about SMEs
  1. Tez No: 340346
  2. Yazar: MUSTAFA SUNDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararasılaşma, Kurumsallaşma, KOBİ, KurumsalBaskılar, Yöneticilerin Algısı, Yapısal Eşitlik Modellemesi, YEM, Internationalization, institutionalization, SME, institutional pressures, Perception of managers, Structural Equation Modeling, SEM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Gerek uluslararası literatürde gerekse ülkemizde uluslararasılaşma süreci ve kurumsallaşma süreci ayrı ayrı ele alınarak birçok çalışmaya konu olmuş ve incelenmiştir. Ancak bu iki kavramın bir arada ele alınarak incelenmesine dönük çok sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Türkiye'deki KOBİ'ler ayakta kalabilmek için kurumsallaşmanın gereklerini belli bir ölçüde sağlamak zorundadırlar. Bununla birlikte ticari ve ekonomik anlamda büyümek ve varlıklarını sürdürmek için uluslararası ticari ilişkilere girmek mecburiyetindedirler. Çünkü günümüzde küreselleşmenin etkileri bu gelişmeleri KOBİ'ler içinde kaçınılmaz kılmaktadır. Ayrıca bu iki kavram birbirini olumlu yönde etkileyerek firmanın her iki yönde gelişimine katkı yapan mekanizmalar olarak işlev görmektedir. İki kavram arasındaki ilişkinin ortaya konması, rekabet avantajı elde etmek zorunda olan KOBİ yöneticilerine ve bu alanlarda düzenleyici rolü üstlenen diğer aktörlere geleceğe dönük planlamalarında ışık tutacaktır. İşte tüm bu nedenlerle bu alanda yapılan çok az sayıdaki çalışmalara yapacağı katkı ve KOBİ yöneticilerine ve diğer aktörlere geleceğe dönük planlamalarında ışık tutacak olması araştırmayı önemli hale getirmektedir. Bu çerçevede araştırmanın amacı; çevrede var olan uluslararasılaşmaya dönük kurumsal baskıların İstanbul İlinde faaliyet gösteren KOBİ yöneticileri tarafından algılanması ve firmanın mevcut kurumsal yapısının firmanın uluslararasılaşma düzeyi ile ilişkisinin olup olmadığını incelemektir. Araştırma sonucunda KOBİ niteliğindeki firmaların kurumsallaşma düzeyleri ve yöneticilerin uluslararasılaşmaya dönük kurumsal baskıları algılama düzeyi, firmaların uluslararasılaşma derecesini zayıf ama anlamlı bir şekilde olumlu yönde etkilemektedir. Benzer bir şekilde Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) analizleri sonucunda firmaların kurumsallaşma düzeyleri ve yöneticilerin uluslararasılaşmaya dönük kurumsal baskıları algılama düzeylerinin, model bütünlüğü içinde firmaların uluslararasılaşma derecesini açıklama güçleri anlamlı çıkmıştır. Yani araştırma modeli bir bütün olarak anlamlı ve gerçekçidir.
Özet (Çeviri)
There are a lot of dissertations about internationalization and institutionalization separated from each other. However there are few studies which are evaluating these two terms together. SMEs have to be institutionalized to gain competitive advantages. Additionally these SMEs have to be internationalized to enlarge their capacity in terms of trade and economy. Globalization stipulates these two concepts for SMEs. Internationalization and institutionalization provide a mechanism for companies to improve themselves with mutual interactions within the organization. Knowledge about these two terms and interactive mechanism of these terms within the company is crucial for the managers who need to gain competitive advantages in the market. In accordance with these explanations this study is supposed to be important with its contribution to the literature and contribution to the planning process of SME managers and other actors. Purpose of the dissertation is to search the relationship between managers's perception of institutional pressures for internationalization and level of company inner institutionalization and level of company internationalization. As a result of the dissertation, all these complex relations and variables which are under the effects of many factors were analyzed in the unity of a model. Level of institutionalization of SMEs (KUR) and level of managers? perception (ALG) have a minor but meaningful effect on the level of internationalization degree of SMEs (DER). However Structural Equation Modeling (SEM) analysis show that Level of institutionalization of SMEs (KUR) and level of managers? perception (ALG) are proved to be independent variables of model.