İş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki ve bir araştırma
Job satisfaction and organizational commitment
- Tez No: 340360
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini Örgütsel Bağlılık, Job satisfaction, organizational commitment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde çalışma hayatında iş tatmininin ve örgütsel bağlılığın büyük bir önemi vardır. Bu araştırmada şirkette çalışanların iş tatminleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan ölçek olan Minnesota İş Tatmini Ölçeği ile çalışanlarının içsel tatmin, dışsal tatmin ve genel tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Çalışanların Örgütsel Bağlılığı ölçmek için Meyer ve Allen?in Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılarak, cevaplayıcıların duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizleri için ?SPSS Statistics 16.0? paket program kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Güvenilirlik Analizi, Korelasyon Analizi , T Testi, Regresyon ve Anova analizleri kullanılmıştır, hata payı üst sınırı 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırma sonucunda şirket çalışanlarının iş tatmini düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında çok zayıf bir ilişki tespit edilmiştir. İş tatmini arttıkça örgütsel bağlılık artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Now as days in professional life job satisfaction and organizational commitment have great importance. The aim of this study is to determine the relationship between job satisfaction and organizational commintment in this Company. By using Minnesota job satisfaction tool employees internal, external and general satisfaction levels have been determined. To measure employees organizaqtional comintment while using Meyer and Allen?s organizational commintment scale respondents emotional commitment, normative commitment and continuity commitment levels have been determined. To statiscally analyze data recieved by the resarch ?SPSS Statistics 16.0? pack has been used. İn data analysis Reliablility Analysis, Corelation Analysis, T-test, Regression and Anova Analysis have been used and maximum error limit 0.05 has been accepted. Reseach findings confirms the positive but weak relationship between job satisfaction level and organziational commitment level. With the increase of job satisfaction organizational commitment increases.