Gaylerin, güç kullanımı olarak gündelik konuşmalarında kadını dilde kurgulayışları
Gay's construction of woman in language of daily talks as power
- Tez No: 340361
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL AYŞEN ARKONAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: gay olmak, kadın olmak, iktidar, açıklayıcı repertuarlar, söylem analizi, being gay, being woman, power, explanatory repertoire, discourse analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye?de yaşayan gay? lerin söyleminde, ?kadın olma? nın anlamının söylemlerdeki inşasının, bu inşayı yaparken kullanılan açıklayıcı repertuarların söylem analizi ile incelenmesidir.Çalışmanın katılımcılarını 26 yas üstü 21 kadın oluşturmaktadır. Her söylem grubuyla olmak üzere 10 ayrı fokus grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Konuşmalar ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve yazıya dökülerek söylem analizine tabi tutulmuştur. Çalışmanın katılımcılarını 18-34 yaşları arasından 12 erkek oluşturmaktadır. Her birinde iki katılımcı olmak üzere toplam 6 ayrı görüşme gerçekleştirilmiştir. Konuşmalar ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve yazıya dökülerek söylem analizi ile incelenmiştir. Konuşmalar ses kayıt cihazıyla kaydedilmiş ve yazıya dökülerek söylem analizi ile incelenmiştir. Konuşma metinlerinden ?gay repertuarı" ve `kadın repertuarı? olmak üzere iki açıklayıcı repertuar elde edilmiştir. Bu çalışma, gay'ler için kadın olmanın anlamının iç içe geçmiş çeşitli söylemlerden konuşulduğunu ve hem kadın olmaya hem de gay olmaya dair kurulan anlam örüntülerinin ortak üretimini ortaya koymuştur. Kadın ve kadınsı olmak gay'ler için bir problem olarak ortaya çıkarken erkek ve erkeksi olma anlamı bir ideal olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to conduct a discourse analysis of the construction of meaning of ?being woman? in the discourses of gay people living in Turkey and the explanatory repertoire they apply while making this construction. The participants of the study are 21 women who are 26+ years old. 10 separate focus group interviews were conducted with each discourse group. The interviews were tape-recorded and undergone a discourse analysis upon writing down the recorded material.The participants of the study are 12 men between the ages of 18 and 34. Six different interviews were conducted where each interview had two participants. The interviews were tape-recorded and undergone a discourse analysis upon writing down the recorded material.The interviews were tape-recorded and undergone a discourse analysis upon writing down the recorded material. The interview texts resulted in two explanatory repertoires, namely ?gay repertoire? and `woman repertoire?. This study presents the common production of meaning patterns on being woman and being gay and that being woman for gay people is spoken through various intertwined discourses. While being woman or womanly is a problem for gay people, being man and manly appears to be an ideal.