Basel III uzlaşısı kapsamında bankalarda likidite riski yönetimi ve Türk bankacılık sektörü üzerindeki yansımaları
Liquidity risk management under basel III accord and reflections on the Turkish banking sector
  1. Tez No: 340389
  2. Yazar: TERİM ARICAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Basel III, likidite riski yönetimi, LCR ve NSFR, Risk management, Basel III, liquidity risk management, LCR and NSFR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yaşanan son küresel finansal kriz, bankacılık sisteminde risk yönetimindeki bazı önemli eksiklikleri açığa çıkarmıştır. Basel Bankacılık Denetim Komitesi (Basel Committee on Banking Supervision-BCBS), mevcut düzenleme olan Basel II'nin kimi unsurlarını değiştirerek, geliştirerek ve kimi yeni düzenlemelere giderek 2010 yılında piyasaları Basel III ile tanıştırmıştır. Basel III, Likidite Karşılama Oranı (Liquidity Coverage Ratio-LCR) ve Net İstikrarlı Fonlama Oranı (The Net Stable Funding Ratio-NSFR) gibi yeni standartlar, yeni tanımlanan bir kaldıraç oranı ve sermaye tamponu getirmiş, sistemik risk açısından öneme sahip bankaları ve likidite riski yönetimi konusunu başlı başına ele almış ve karşı taraf kredi riski düzenlemelerinde önemli değişiklikler yapmıştır. Bu çalışma ile Basel III?ün getirdiği değişiklikler, yeni standartlar, ilkeler ve bunların bankacılık sistemi likidite riski yönetimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda çalışmada bir de uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamanın konusu, yeni likidite standartları olan LCR ve NSFR'nin olası etkilerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye üzerine bir örnek olay çalışmasıdır. Çalışma sonunda Basel III ile bankacılık sisteminde hem niteliksel ve niceliksel anlamda sermaye ve likidite yükümlülüklerinin artacağı hem de risk yönetimi anlamında bankaların mevcut sistemlerini geliştirmeleri gerekeceği yönünde bulgular elde edilmiştir. Nitekim likidite riski yönetimi için standartlar yanında tespit edilen likidite riski yönetimi ilkelerine de uyumun aranacağı, diğer yandan Basel III'ün Türkiye'deki bankalar üzerinde niteliksel ve niceliksel sermaye ve likidite yükümlülükleri anlamında mevcut durumda çok fazla baskı yapmayacağı ancak likidite seviyesinde bir bozulma trendi ile Basel III'e uyum sürecinin çakışması halinde bu baskının hissedileceği ve her durumda, likidite risk yönetimi ilkelerine uyum anlamında sistemlerini geliştirmeye ihtiyaç duyacakları ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The financial crisis unravelled some important deficiencies in the banking system. In 2010, Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) introduced the markets with the Basel III by changing and improving some elements of the Basel II and adding some new regulations. Basel III has new regulations such as Liquidity Coverage Ratio (LCR), The Net Stable Funding Ratio (NSFR), a new leverage ratio, and capital buffer and places emphasize on liquidity risk management, counterparty credit risk and financial institutions which have systemic importance. But the main focus is on the liquidity risk management. This study aims to evaluate the changes, new regulations and principles initiated by Basel III, and their influences on the liquidity risk management in the banking system. Within this scope, the study also includes a case study on Turkey to determine the possible effects of the new liquidity standards LCR and NSFR on banking system of Turkey. The results of this study presented that the banking system liquidity and capital requirements-both qualitative and quantitative requirements-will increase and banks will need to improve their systems in order to meet the new liquidity risk management requirements. Results on Turkey presented that banks in Turkey will not feel so much pressure about the liquidity standards while already there is a high liquidity level in respect to many other developed and developing nations. On the other hand if the adjustment process to Basel III and a liquidity failure trend coincides, Turkey will feel this pressure. Also, in any way, Turkey will need to improve its systems, too, in order to meet the liquidity risk management requirements of Basel III.