Kazakistan turizminde İpek Yolu'nun yeri ve önemi
The importance of the silk road in the tourism of Kazakhstan
- Tez No: 340412
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SUNA MUĞAN ERTUĞRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Ulu İpek Yolu, Kazakistan, Turizm, The Great Silk Way, Kazakhstan, Tourism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
İpek Yolu uygarlık tarihinde hiç kuşkusuz çok önemli bir yere sahiptir. Bu yol sayesinde Çin' in Orta Asya ülkeleri ile ticari bağlantıları derinleşmiş, Orta Asya ülkelerinden Avrasya ve Yakın Doğu ülkeleri ile ilişkileri daha da gelişmiştir. İpek Yolu, Asya?yı Avrupa?ya bağlayan bir ticaret yolu olmasının ötesinde iki bin yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların izlerini taşımış ve asırlar boyu bu yol sayesinde tüccarlar, misyonerler, seyyahlar yolculuk ve ticaret yaparak bölgede uluslararası ilişkileri geliştirmiştir. Dolaysıyla, Ulu İpek Yolu sayesinde Batı ve Doğu arasında ticari ilişkiler gelişmiş, dünyanın her tarafından çok değerli ve pahalı egzotik malların ticareti yapılmıştır. Günümüzde yapılan arkeolojik kazılar neticesinde bulunan değerli eşyalar, bu tarihi yolun değerli kanıtlarıdır. İnsanoğlu medeniyetinin ortak hazinesine dönüşen, dünya çapındaki eserlerin her ülkeden ortak kültürler içermesi şüphesiz bu İpek Yolu?ndan geçen ilişkiler sonucudur.
Özet (Çeviri)
There is no doubt of the fact that the Silk Road has a very important place in the history of civilization. Due to this way China has deepening trade relations with the countries of all Eurasia especially Central Asia, the Middle East countries. Silk Road beyond being a trade route connecting Asia to Europe for two thousand years carried the traces of the cultures, religions, races of this region and for centuries thanks to this road the traders, missionaries, travelers by travelling and trade has developed international relations in the area. Thus, the Great Silk Road developed trade relations between the West and the East and the trade of very valuable and expensive exotic goods all over the world were available. Today, the valuables conducted in archaeological excavations are the evidence of this historic road. The world-wide co-cultures containing artifacts from each country being the common treasure of mankind civilization are the result of relations of the Silk Road.