Üstün ve normal zekâ düzeyindeki öğrencilerin matematikte öz-düzenleyici öğrenmeleri ve motivasyonel inançları
Self-regulated learning and motivational beliefs of gifted and normal intelligence level students on mathematics
- Tez No: 340413
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYÇA KÖKSAL KONİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: üstün zekâlı öğrenciler, öz-düzenleyici öğrenme bileşenleri, motivasyonel inançlar, Raven SPM Testi, matematik, gifted students, self regulated learning components, motivational beliefs, Raven SPM Test, mathematics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amaçları, üstün ve normal zekâ düzeyindeki öğrencilerin matematikte öz-düzenleyici öğrenmeleri (bilişsel strateji kullanımı ve öz-düzenleme) ve motivasyonel inançlarındaki (içsel amaçlı odaklanma, dışsal amaçlı odaklanma, konu değeri, sınav kaygısı ve öz-yeterlik) farklılıkları cinsiyet, sınıf düzeyi ve matematik başarısı açısından belirlemek ve Raven SPM Testi puanı ile matematikte öz-düzenleyici öğrenme ve motivasyonel inançlar birleşenleri arasındaki ilişkiyi açıklamaktır.Çalışma, İstanbul ilinde, 7. ve 8. sınıf üç farklı ilköğretim okuluna devam eden 357 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin 177?si normal zekâ düzeyinde, 180?i üstün zekâ düzeyindedir. Araştırma kapsamındaki verilerin toplanması için, Raven Standart İlerleyen Matrisler Testi ve Öğrenmede Motive Edici Stratejiler Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programı ile analiz edilmiştir. İstatiksel analizde, Mann Whitney-U Testi, Bağımsız Gruplar t-testi, One-Way Anova, Kruskal Wallis Testi ve Spearman-Brown Sıra Farkları Korelasyonu kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre, üstün zekâ düzeyindeki öğrencilerin yüksek öz-yeterliğe sahip oldukları, normal zekâ düzeyindeki öğrencilerin ise daha fazla sınav kaygısı taşıdıkları ve içsel amaçlı odaklanmada daha yüksek ortalamalara sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Normal zekâ düzeyindeki öğrencilerde, dışsal amaçlı odaklanma, sınav kaygısı, öz-düzenleme ve bilişsel strateji kullanımında, üstün zekâ düzeyindeki öğrencilerde sadece öz-düzenlemede kız öğrenciler lehine fark ortaya çıkmıştır. Üstün zekâ düzeyindeki 7. sınıfların daha fazla sınav kaygısı taşıdıkları, normal zekâ düzeyindeki 7.sınıfların sınav kaygısı dışındaki bütün alt boyutlarda daha yüksek ortalamalara sahip oldukları belirlenmiştir. Matematik başarısı iyi olan öğrenciler, dışsal amaçlı odaklanma dışındaki bütün alt boyutlarda daha yüksek ortalamalara sahiplerdir. Raven SPM Testi puanları ile içsel amaçlı odaklanma, sınav kaygısı, öz-yeterlik ve öz-düzenleme alt boyutları arasında oldukça düşük düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this research are to identify the differences between the self regulated learning (cognitive strategy use and self regulation) and motivational beliefs (intirinsic goal oriantation, extirinsic goal oriantation, task value, test anxiety, self-efficacy) of gifted and normal intelligence level students on mathematics as regards to gender, level of grade and mathematic success; and to describe the relation between the Raven SPM Test score and, the components of self regulated learning and the motivational beliefs on mathematics. The research took place with 357 students of 7th and 8th grades attending three different schools in Istanbul. Among these students, 177 are normal intelligence level and 180 are gifted. In order to collect the data within the research, the Raven Progressive Matrices Plus Test and Motivated Strategies for Learning Questionnaire were used. Data were analysed via SPSS 16.0 package program. For statistical analysis Mann Whitney-U Test, Independent Samples t-test, One-Way Anova, Kruskal Wallis Test and Spearman-Brown Corelation were applied.According to the results of the research, gifted students have got high level of self-efficacy, whereas the students of normal intelligence level have got more test anxiety and higher avarage rate of intrinsic goal orientation. There are differences as regards to extrinsic goal orientation, test anxiety, self regulation and cognitive strategy use in favor of girls among normal intelligence level students; and there are differences as regards to self regulation in favor of girls among gifted students. Gifted students of 7th grade have got more test anxiety, whereas normal intelligence level students of 7th grade have got higher average level as regards to the all sub-scales except extrinsic goal orientation. The students good at Mathematics have got higher average rate at all the sub-scales except extrinsic goal orientation. There is a very slight relation between the Raven SPM Test score and the sub-scales of intrinsic goal orientation, test anxiety, self-efficacy and self regulation.