Türkmen Türkçesinde ikilemeler
Reduplications in Turkmen language
  1. Tez No: 340421
  2. Yazar: HÜSEYİN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE TÖREN, PROF. DR. MEHMET KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İkileme, Hendiadyoin, Yineleme, Sınıflandırma, Türkmen Türkçesi, Reduplication, hendiadyoin, classification, Turkmen Language
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada Türkmen Türkçesindeki ikilemeler çeşitli açılardan incelenmiştir. Çalışmayı yapmaktaki amacımız Oğuz Grubu Türk Lehçelerinin önemli bir kolu olan Türkmen Türkçesinin sözvarlığındaki ikilemeleri tespit etmek ve onları ses, şekil ve yapı bilgisi bağlamında incelemektir. Çalışmamızın giriş bölümünde ikilemenin tanımı ve ikileme yerine kullan farklı terimlerin izahı yapılmıştır. Bunun yanında ikilemelerle ilgili yapılan çalışmalardan bahsedilmiş ve bu çalışmalarda yapılan farklı ikileme tanımlarına yer verilmiştir. İnceleme bölümünde Türkmen Dilinin Sözlüği esas alınarak belirlenen ikilemelerin fonetik özellikler, şekil yapısı, kelime türü, kelime kökeni, anlam ve işlev bakımından ayrıntılı bir tasnifi yapılmıştır. Tasnif kısmından sonra Türkmen Türkçesindeki ikilemelerin sözlüğü yapılmıştır. Bu sözlükte ikilemelerin Türkmencedeki sinonimleri ve Türkiye Türkçesindeki karşılıkları veya anlamları belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamızın verilerinden hareketle Türkmen Türkçesindeki ikilemelerin karakteristik özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our aim this work is to identify reduplications in Turkmen Language language which is an importatnt branch of Oghuz Turkmen Language and to examine their phonetics, shapes and structures.In the introduction part of the study, the description of reduplications and different terms were explained. In addition different studies about reduplications and different descriptions of reduplications and descriptions of reduplications were mentioned. Reduplications in the dictionary of Turkmen Language are classified in terms of phonetic features, shape, structure, word type, word origin, its meaning and function. After the classification, a reduplication dictionary of Turkmen Language was made. In this dictionary the synonyms of reduplications in Turkmen Language and their meanings in Turkish was stated. In the last section, ıt was tried to explain characteristic features of reduplications in Turkmen Language.