Ubeydi divanı (Metin ve İnceleme)
Diwan of Ubeydi (Transliteration and Analysis)
  1. Tez No: 340454
  2. Yazar: ÖMER ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ubeydi, Divanlar, Divan Şiiri, Eski Türk Edebiyatı, Şiir, Ubeydi, Diwan Poetry, Diwans, Old Turkish Literature, Poetry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 788
Özet
Ubeydî, XVI. Yüzyıl divan şairlerindendir. Devrinin büyük şairlerinin gölgesinde kalan Ubeydî, içerdiği nazım şekilleri ve şiir sayısı göz önüne alındığında zengin bir divan ortaya koymuştur. Bu tezde öncelikle Ubeydî?nin hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verilerek, divanı şekil ve muhteva yönlerinden incelenmiştir. İnceleme kısmından sonra İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi ile Millet kütüphanesinde bulunan divan nüshalarının yanı sıra birçok mecmuada yer alan şiirleri de eklenerek divanın tenkitli ve transkripsiyonlu metni meydana getirilmiş ve divan günümüz Türkçesiyle de verilmiştir.Bu çalışma ile Ubeydî Divanı kapsamlı bir şekilde ele alınarak şairin Eski Türk Edebiyatındaki yerinin belirlenmesini imkan verecek veriler ortaya konulmaya gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ubeydi is one of the diwan poets of XVIth century. Ubeydi, who is under the shadow of the famous poets of the XVIth century, wrote a comprehensive diwan given the number of poems and various forms.In this thesis firstly it has been given information about Ubeydi?s life and his literary personality, then his diwan has been analysed in terms of form and content. After the analysis it has been given the criticed and transcripted text of diwan whose three copies are in İstanbul University Library, Millet Library and Berlin State Library and also various manuscripts which is included Ubeydi?s poems, then the diwan has been translated into modern Turkish. With this study, it has been aimed at defining place of the poet in the classical Turkish literature by comprehensively analyzing.