Psikolojik güçlendirme ve iş tatmini arasındaki ilişki ve bir uygulama
Psikolojik güçlendirme ve iş tatmini arasindaki ilişki ve bir uygulama
- Tez No: 340480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşgören, Personel Güçlendirme, Sürdürebilirlik, İş doyumu, Employee, Employee Empowerment, Sustainability, Job, Job Satisfaction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Değişen ve gelişen dünyamızda, işletmeler yakın ve uzak çevrelerinde meydana gelen gelişmelere cevap verebilmek ve sürdürebilirliklerinin devamı için yeni yönetim yaklaşımlarından biri olan personel güçlendirmeye önem vermektedir. İşletmelerin yüksek müşteri beklentileri, artan küreselleşme ve teknolojik gelişmeleri kendilerine entegre etmeleri, işgörenlerin güçlendirilmesi ile mümkün olmaktadır. İşletmeler, farklı düşünebilen ve özgün fikirler üretebilen kişilere ihtiyaç duymaktadır. Personel güçlendirme işgörenlere işleriyle ilgili kararları vermelerini sağlayarak, onlara kendi işlerinin sorumluluğunu üstlenebilecekleri bir ortam sağlar. İşletmelerin hedeflerine ulaşabilmesi için karar almanın her kademedeki işgörene yayılması gerekmektedir. İşgörenler, etkin bir iletişim sağlanması, bilginin paylaşılması, bilgi ve becerelerinin geliştirilmesi yanında, işlerini gerçekleştirme isteklerine sahip olacakları organizasyonel yapılara sahip olmalıdırlar. İş doyumu, işgörenin işinden ve işle ilgili diğer faktörlerden aldığı hazzı ve mennuniyeti açıklamaktadır. Bu çalışmada personel güçlendirmenin ile iş tatmini arasındaki ilişki araştırıldı. İş doyumunu etkileyen ve psikolojik güçlendirmeyi oluşturan alt faktörler incelendi ve etkileri üzerinde duruldu. Bu araştırma bir şirkette uygulanarak gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
In our changing and developing world, companies which are to adopt themselves to developments happening in their close and far environment to proceed their sustainability, give crucial attention to a new management approach which is employee empowerment. It is feasible for companies to entegrate themselves to higher customer expectations, enhanced globalisation, and technological development by empowering their employees. Companies are in need of employees who thinks distinctively and produces genuine ideas. Employee empowerment provides a working environment to employees for undertaking their job responsibilities by enabling them to take their own decisions on the work. The decision taking activities should spread to every employee in every level so that the companies can achieve their goals. Besides providing efficient communication, sharing information and improving the employees? talents and know-how, employees should have such organizational structures that they will be eager to realize their assignments. Job satisfaction explains how an employee is satisfied and fulfilled because of the job in hand and other relating factors affecting the job. In this research, the relationship between phsychological empowerment and job satisfaction is searched. The sub-factors forming the psychological empowerment which are affecting the job satisfaction are examined and their effect is tested. This research has been conducted in a company in the telecommunication sector.