Psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki: Bir araştırma
Relationship between psychological empowerment and organizational commitment: A research
  1. Tez No: 340482
  2. Yazar: NECMİ YAVUZ YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEŞEM BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik güçlendirme, örgütsel bağlılık, Psychological empowerment, organizational commitment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Günümüz iş dünyasının yoğun rekabet ortamında verimliliği, etkinliği artırarak sürdürülebilir rekabetin sağlanmasında avantaj elde etmek isteyen işletmeler farklı kurumsal yönetim ve rekabet stratejileri izlerken aynı zamanda bu stratejilere uygun olarak çalışanları ile ilgili farklı bakış açıları ve stratejiler geliştirmektedirler. Bu kapsamda, çalışanların psikolojik olarak güçlendirilmesi ve örgütsel bağlılıkları önemli kavramlar olarak ortaya çıkmıştır. Bu nedenle psikolojik güçlendirme ve boyutlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılık bileşenleri arasında bir ilişkinin var olup olmadığının istatistiksel yöntemler kullanılarak araştırılması, derecesinin incelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmuştur. Özel bir işletmenin satış ve pazarlama bölümü çalışanları üzerinde gerçekleştirilen bu araştırma sonucunda psikolojik güçlendirme ve örgütsel bağlılık arasında olumlu yönde ve anlamlı düzeyde ilişki olduğu ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel bağlılık üzerinde etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's business world's tough competition arena organizations, who are willing to have advantage in providing sustainable growth by increasing productivity and effectiveness, follow up on different corporate management and competition strategies and at the same time in accordance with those strategies they are developing different point of views and strategies regarding their employees. In this respect, psychological empowerment and organizational commitment of employees have been emerged as significant concepts. Therefore, it has been the purpose of this research to examine and measure its degree statistically 'if there is a relationship between psychological empowerment and organizational commitment'. This research has been carried on sales and marketing department staff of a private company and it has been concluded that there is a positive and meaningful relationship between psychological empowerment and organizational commitment also psychological empowerment has a positive impact on organizational commitment.