Personel güçlendirme ve algılanan kontrolün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Kültürlerarası bir araştırma
The effect of empowerment and perceived control on organizational commitment: A cross ? cultural study
  1. Tez No: 231134
  2. Yazar: YALKIM ALLANAZAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Empowerment, Perceived Control, Organizational Commitment, Perceived Helplessness
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Çalışmanın amacı, Türkiye ve Türkmenistan'da Tekstil işletmeleri yöneticileri açısından personel güçlendirme ve algılanan kontrolün örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırma bulguları, Türkiye'deki yöneticiler açısından hem psikolojik hem de yapısal güçlenirmenin duygusal ve normatif bağlılık ile poizitif yönde, yapısal güçlendirmenin ise devam bağlılığı ile negatif ilişkisi olduğunu göstermektedir. Türkmenistan'daki yöneticiler açısından ise, psikolojik güçlendirme duygusal bağlılık ile poizitif, devam bağlılığı ile negatif yönde ilişki göstermektedir. Yapısal güçlendirme duygusal bağlılık ile pozitif ve devam bağlılığı ile negatif yönde bir ilişki göstermektedir.Kültürlerarası karşılaştırmada ile beş önemli sonuca varılmıştır. Birincisi, Türkiye'deki yöneticilere göre algılanan kontrol, psikolojik güçlendirmenin duygusal bağlılık üzerindeki pozitif etkisini azalmaktadır. Ancak Türkmenistan'daki yöneticilerinde psikolojik güçlendirme ile duygusal bağlılık arasındaki algılanan kontrolün anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır. İkincisi, Türkiye'deki yöneticilere göre algılanan kontrol psikolojik güçlendirmenin duygusal bağlık üzerindeki pozitif etkisini azaltmaktadır. Türkmenistan'daki yöneticilere göre, yapısal güçlendirme ile duygusal bağlılık arasında algılanan kontrolün bir etkisi bulunmamaktadır. Üçüncüsü, Türkiye'deki yöneticiler açısından psikolojik güçlendirme ile devam bağlılığı arasında algılanan kontrolün etkisini bulunmazken, Türkmenistan'lı yöneticilere göre algılanan kontrol psikolojik güçlendirmenin devam bağlılığı üzerindeki negatif etkisini azaltmaktadır. Dördüncüsü, Türk yöneticileri açısından algılanan kontrol psikolojik güçlendirmenin normatif bağlılık üzerindeki pozitif etkisini azaltmaktadır. Buna karşlık, Türkmen yöneticileri açısından psikolojik güçlendirme ile normatif bağlılık arasındaki ilişkide algılanan kontrolün etkisi bulunmamaktadır. Son olarak, Türk yöneticileri açısından algılanan kontrol yapısal güçlendirmenin normatif bağlık üzerindeki pozitif etkisini azaltırken, Türkmen yöneticileri açısından yapısal güçlendirme ile normatif bağlılık arasında algılanan kontrolün etkisi bulunmamaktadır.Anahtar Kavramlar: Personel Güçlendirme, Algılanan Kontrol, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Çaresizlik.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to investigate the effect of empowerment and perceived control on organizational commitment of managers in textile industry in Turkey and Turkmenistan. To Turkish managers, both of psychological and structural empowerment correlated positively with affective and normative commitment. Empowerment correlated negatively with continuance commitment. For Turkmen managers, psychological empowerment is correlated positively with affective commitment and is correlated negatively with continuance commitment. In kind, structural empowerment is correlated positively with affective commitment, but it?s correlated negatively with continuance commitment.Through cross-cultural comparison, we manifested five significant findings. Firstly, to Turkish managers, perceived control decreases positive impact of psychological empowerment on affective commitment. However, to Turkmen managers, there?s no meaningful impact of perceived control over the relationship between psychological empowerment and affective commitment. Secondly, to Turkish managers, perceived control decreases positive effect of psychological empowerment on affective commitment. To Turkmen managers, there isn?t any meaningful effect of perceived control on relationship between structural empowerment and affective commitment. Thirdly, to Turkish managers, there?s no any effect of perceived control over the relationship between psychological empowerment and continuance commitment, to Turkmen managers, perceived control decreases negative effect of psychological empowerment over continuance commitment. Fourthly, Turkish managers allege that perceived control has a tendency to diminish positive effect of psychological empowerment over the normative commitment. Despite this, to Turkmen managers, perceived control has no effect on relationship between psychological empowerment and normative commitment. Finally, to Turkish managers, perceived control reduce positive effect of structural empowerment on the normative commitment. To Turkmen managers, perceived control has no effect on the relationship between structural empowerment and normative commitment.