Uluslararası medyada suriye krizinin temsili: TRT Arapça, Rusya Alyawm ve ABD Alhura kanalları örneği
International media representative of syrian crisis: A sample TRT Arabic , Rusya Today,and USA Alhurra
  1. Tez No: 340499
  2. Yazar: SALEH AYYAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Suriye Krizi, Uluslararası Medya, Arab Spring, Syria Crisis, International Media
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmada Arapça yayın yapan uluslararası medyanın Arap Baharı?nı, örnek olarak Suriye devrimini ele alışı analiz edilmiştir. Araştırmanın amacı, televizyon kanallarına hakim olan medya politikası ile bu televizyon kanallarının tabi olduğu ülkelerin politik tutumları arasındaki mevcut ilişkiyi anlamaktır. Zira Rusya Alyawm, Amerikan Al-Hurra ve TRT Arapça gibi Arapça yayın yapan uluslararası televizyon kanallarının haber bültenlerinin içeriği analiz edilmiştir. Suriye krizi olaylarının bu araştırmanın hazırlandığı ana kadar devam etmesinden dolayı 2012 yılının son üç ayının ilk haftaları seçilmiştir.Bu araştırmada Arap televizyon medyasının durumu ve ortaya çıkışı, uydu yayını yapan Arap medyası alanındaki haberlerin ana kaynağı ve temel unsuru olarak uluslararası medyanın ortaya çıkışı anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın amacı, bu kanalların Arap Baharı olgusuna nasıl yaklaştıklarına ve medyanın olayların akışına etki etme girişimlerine ışık tutmaktır. Araştırmada özellikle Suriye krizi karşısında uluslararası güçlerin farklı eğilimlerini temsil etmelerinden dolayı Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye?nin tutumları olmak üzere uluslararası güçlerin Suriye kriziyle ilgili siyasi tutumları anlaşılmaya ve bu siyasi tutumlarla Arapça yayın yapan uluslararası televizyon kanallarının izlediği medya politikası arasında bir mukayese yapılmaya çalışılmıştır. O kadar ki bu ülkelerin bakış açılarındaki farklılık, büyük güçler arasında Arap bölgesi özellikle Suriye temelli şiddetli bir siyasi çatışmaya dönüşmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was based on analyzing the Arabic-language International Television Media which coverage the Arab Spring and takes the Syrian Revolution as a model, in order to understand the relationship between Media Policy that govern each TV channel with the political positions of the states have incubator. This analysis was included the content of news bulletins for three Arabic-language international channels media like Russia Today, Al-Hurra, and Turkish channel which represent Russia, USA, and Turkey respectively. The first week of the last three months in 2012 was chosen because of the continuation of the events of the Syrian Crisis to the moment of the preparation of this study. The study was attempted to understand the reality of the Arab Television Media and its inception, and the emergence of the international satellite media as a primary source of news and a major factor in the field of Arab satellite media. The purpose of this study was to shed light on how these channels deal with the phenomenon of the Arab Spring, and their attempt to influence the track of these events.The study was relied on the trying to understand the political positions of the international forces of the Syrian crisis, and compared the media policy which was pursued by the international television channels that broadcast in Arabic especially the positions were taken by Russia, USA, and Turkey as these countries represent different orientations of the international forces towards the Syrian Crisis, these differences in visions reach to a heated political conflict between the major forces basic acquitted the Arab region, and especially in Syria.