Kefilin halefiyete dayalı rücu hakkı
Surety's right of recourse based on subrogation
- Tez No: 340524
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BAŞAK ZEYNEP BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Halefiyet, rücu hakkı, kefalet sözleşmesi, kefil, alacaklı, asıl borçlu, teminat, teminat sözleşmesi, Subrogation, right of recourse, suretyship contract, surety, creditor, principal debtor, garantee, contract of guaranty
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Kefalet sözleşmesi en sık karşılaşılan kişisel teminat sözleşmelerindendir. Kefalet sözleşmesinde kefil, alacaklının asıl borcun ifa edilmemesinden kaynaklanan zararından sorumlu olmayı üstlenir. Kefil alacaklıya ödeme yapması halinde, malvarlığında meydana gelen kaybı asıl borçludan talep edecektir. Kefilin rücu hakkı işte bu amaca hizmet eder. Kefil asıl borçlu ile arasındaki iç ilişkiden kaynaklanan bir rücu hakkına sahiptir. Bunun haricinde kefil yasal halefiyete dayalı bir rücu hakkına da sahiptir. Türk Borçlar Kanunu m. 596/I? göre kefil alacaklıyı tatmin ettiği ölçüde onun haklarına halef olacaktır. TBK m. 596 kapsamındaki halefiyet ayrıcalığı kefile asıl borçluya karşı bir rücu hakkı verir. Bir başka ifadeyle TBK m. 596 kapsamında kefilin rücu hakkı halefiyetin bir sonucudur. Bu çalışmada kefilin rücu hakkı halefiyet bağlamında incelenmiş, kefilin alacaklının haklarına halef olmasının sonuçları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Suretyship contract is one of the personel guaranty contracts which is frequently encountered. Under a suretyship contract, the surety undertakes to be personally liable for the creditor's loss which is resulted from the non-performance of the principal debtor. In case the surety makes pay to the creditor, he requests the loss which is occured in his assets from principal debtor. The surety's right of recourse serves that purpose. The surety has the right of recourse which is arised from the legal relationship between him and the principal debtor. Apart from this, surety has also the right of recourse which is based on legal subrogation. According to Art. 596/I of the Turkish Code of Obligations, the surety is subrogated to the creditor's rights to the extent that he has satisfied him. This subrogation privilege within the scope of Art. 596 provide the surety the right of recourse againts the principal debtor. In other words, the surety's right of recourse within the scope of Art. 596 is a result of subrogation. In this study, the surety's right of recourse is analyzed in the context of subrogation. Also the consequences of the surety's subrogation to creditor's rights are put forth.