Kefalet sözleşmesinde kefil ile asıl borçlu arasındaki ilişki
The relationship between the guarantor and the principal debtor in the bailment contract
  1. Tez No: 555197
  2. Yazar: NUR ELVİN OKTAY ÖZALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLER TAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kefil, teminat sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, alacaklı, esas borçlu, halefiyet, rücu hakkı, Guarantor, contract of guaranty, bailment contract, creditor, principal debtor, subrogation, right of recourse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Uygulamada sıkça karşılaştığımız kişisel teminat sözleşmelerinden bir tanesi kefalet sözleşmesidir. Kefil, esas borcun ifa edilmemesi halinde kefalet sözleşmesi ile birlikte alacaklıya güvence sağlamaktadır. Borcun ifa edilememesi üzerine ödeme yapmak zorunda kalan kefilin malvarlığında bir kayıp meydana gelecektir. Kefil yasal düzenlemeler ile malvarlığında meydana gelen kaybı esas borçludan talep edebilecektir. Kefilin esas borçluya yönelteceği rücu talebi kefilin esas borçlu ile arasındaki iç ilişkiden kaynaklanabileceği gibi yasa ile tanınmış halefiyete dayalı rücu hakkından da kaynaklanabilir. Kefil belirli şartların varlığı halinde ise, esas borçludan güvence verilmesini yahut borçtan kurtarılmasını talep edebilecektir. Bu çalışma kapsamında kefilin esas borçluyla arasındaki hukuki ilişki incelenmiş, kefilin esas borçluya karşı hak ve yükümlülükleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the frequently used personal guaranty contracts is the bailment contract. If the principal debt is not paid, the guarantor provides assurance to the creditor together with the guarantee contract. A loss will occur in the assets of the guarantor who has to pay due to not paying the debt. The guarantor will be able to claim the loss of assets in the legal regulations from the principal debtor. The recourse claim of the guarantor to the principal debtor may result from the internal relationship between the principal debtor and the right of recourse based on the subrogation by the law. In case of certain conditions, the guarantor may demand from the principal debtor to be assured or recovered from the debt. In this study, the legal relationship between the principal debtor and the guarantor was examined and the rights and obligations of the guarantor against the principal debtor were discussed.