Varis tedavisinde açık cerrahi yaklaşım veya endovenöz lazer ablasyon uygulaması sonrasında kısa dönem yaşam kalitesinin karşılaştırılması
It's purpose is to compare the short term life quality of patients and create the right treatment protocol in terms of patient satisfaction after the application of endovenous laser ablation with open surgical approach for the treatment of primary varicose veins.
  1. Tez No: 340570
  2. Yazar: BURHAN ÜZÜMBAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Varis, venöz yetmezlik, EVLA, VAS, VCSS, yaşam kalitesi, RDUS, varicosis, venous insufficiency, EVLA, VAS, VCSS, life quality, RDUS
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: İzole Vena Saphena Magna yetmezliğine bağlı oluşan primer variköz venlerin tedavisinde açık cerrahi yaklaşım ile endovenöz lazer ablasyon uygulaması sonrası hastalarda kısa dönem yaşam kalitesinin karşılaştırılması. Yöntemler: İzole semptomatik VSM yetmezliğine bağlı primer variköz venleri tespit edilen 48 hasta rastgele seçilerek çalışmaya dahil edildi. Açık cerrahi yaklaşımda 24 hastanın tek taraflı 24 alt ekstremiteye Safen sıyırma işlemi öncesi yüksek ligasyonun ardından ayak bileğinden kasığa doğru uygulandı, 24 hastaya ise EVLA uygulandı. Hastalar; yaş, cinsiyet, yandaş hastalıklar, klinik muayene ve RDUS bulgularına göre değerlendirildi. İşlem öncesinde venöz hastalığın sınıflandırılmasında esas olarak CEAP kalsifikasyonu ile yapıldı. Venöz yetmezliğin klinik şiddetini belirlemek amacıyla Venöz Klinik Şiddet Skorlaması (VCSS), hasta memnuniyetini belirlemek amacıyla Vizüel analog Skala (VAS) kullanıldı. Hastaların yaşam kalitesi ölçeğini değerlendirmede işlem sonrası 4. hafta Kısa Form 36 beyanlarına göre değerlendirildi. İşlem sonrası hastalar kontrollerinde klinik olarak ve Doppler US ile takip edildi. VCSS ve VAS skorları takibin 3. ayında tekrarlandı. Bulgular: Hastaların postoperatif 3. ay VCSS skorunda istatiksel olarak anlamlı düşme oldu ancak, çalışma grupları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadı. Aynı zamanda postoperatif 3. ay VAS skalasında anlamlı bir şekilde azalma oldu, çalışma grupları arasında EVLA uygulanan hastalar ile açık cerrahi uygulanan hastalar arasında EVLA uygulanan hastalarda daha fazla azalma oldu bu istatiksel olarak anlamlı bir fark oluşturduğu gözlemlendi. EVLA uygulanan hastalarda SF 36 yaşam kalitesi ölçeği verilerinin daha yüksek olduğu belirlendi ve istatiksel açıdan anlamlı olduğu gözlemlendi. Sonuç: İzole semptomatik VSM yetmezliğine bağlı primer variköz venlerin tedavisinde, EVLA uygulanan hastalarda postoperatif daha az ağrı ve komplikasyon görülmesi, yüksek hasta memnuniyeti, kısa dönem yaşam kalitesi, açık cerrahi uygulanan hastalara göre daha iyidir.
Özet (Çeviri)
Objective: It?s purpose is to compare the short term life quality of patients after the application of endovenous laser ablation with open surgical approach for the treatment of primary varicose veins which occur due to insufficiency magna isolated saphenous vein. Methods: Randomly selected 48 patients diagnosed primer varicose veins owing to failure of isolated semptomatic VSM were took part in. By the open surgical approach, before the process - applied to 24 patients ? of stripping of 24 lower extremety, with just one side, saphenous vein is carried out from the ankle scratching to the grain after the high ligation, besides 24 patients were made a process of EVLA. Patients were evaluated according to the findings of age, gender,co-morbidities, clinical examination and RDUS.Before operation , initially ceap calcification was performed at the time of classification of venous disease. Venous clinical severity score (VCSS) was used with the purpose of determining the clinical severity of venous insufficiency and Visual Analog Scala (VAS ) was used so as to determine patient satisfaction. In the 4th week, after the procedure ,the scale of the assessment of patients? life quality were assesed according to the short form of 36.after the procudere, the patients were followed clinically and also with Dobler US.The VCSS and VAS scores were renewed after 3 months. Symptoms: In the third month postoperation,VCSS scores of the patients were meaningfully decreased as statistically.but among the working groups there has been no significant difference. VAS scala and of the working groups, the mojor statistically difference was observed as a great deal of decrease among the patients who were applied to proccess of EVLA than the ones who were made an open surgical operation. Morever, in the patients who were applied to EVLA , SF 36 life quality scale figures was determined to be more higher and observed to be statistically meaningful. Result: In the treatment of primary variköz veins which is related to VSM failure. It is seen less postoperative pain and complication in the patients carried out EVLA high patient satisfaction and short term quality of life is better than the patients carried out open surgery.