Sirozlu hastalarda spontan bakteriyal peritonit ile NOD2 gen mutasyonu ve bakteriyal translokasyon arasındaki ilişki
The relationship between spontan bacterial peritonitis and NOD2 gene mutation and bacterial translocation in cirrhotic patients
  1. Tez No: 340612
  2. Yazar: RAMAZAN DERTLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HARPUTLUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: NOD2, Bakteriyel Translokasyon, Spontan Bakteriyal Peritonit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bakteriyel translokasyon (BT) spontan bakteriyal peritonitin (SBP) gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda karaciğer sirozunda SBP?nin nucleotide-binding oligomerization domain containing 2 (NOD2) gen aleli ve BT sıklığıyla ilişkili olduğu bildirilmiştir. Biz bu çalışmada asitli sirotik hastalarda spontan bakteriyal peritonit ile BT ve NOD2 varyantı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza etyoloji ayırt etmeksizin sirotik asit gelişmiş SBP?si olan 82 hasta ve SBP?si olmayan 89 hasta dahil edildi. Çalışmamızda BT ilişkili olduğu düşünülen 3 NOD2 gen aleli (p.R702W, p.G908R, c.3020insC) çalışıldı. BT varlığını saptamak için tüm hastalarda asit sıvısında bakteriyal DNA ve serumda İnterlökin-6(IL-6), tümör nekrosis faktör reseptörü(TNF-R) ve lipoprotein binding protein (LPB) bakıldı. SBP olan hastalarda asit sıvısında bakteriyal DNA varlığı SBP olmayan hastalardan anlamlı şekilde farklıydı. SBP ve SBP olmayan hastalar arasında NOD2 gen varyant sıklığı açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Kültür pozitif SBP?li hastalarda NOD2 gen varyant sıklığı kültür negatif hastalardan anlamlı şekilde farklıydı. NOD2 gen varyantı olan hastalarda asit sıvısında bakteriyel DNA sıklığı, NOD2 gen varyantı olmayan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde farklı saptandı. Bu çalışmada bulgularımız asit kültürü ve bakterial DNA pozitifliği ile NOD2 gen mutasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Bacteral translocation (BT) plays an important role at development of spontaneous bacterial peritonitis (SBP). At recent studies, spontaneous bacterial peritonitis has been found to be related to nucleotide-binding oligomerization domain containing 2 (NOD2) gene allele and frequency of BT. In this study, we aimed to investigate the relationship between spontaneous bacterial peritonitis and BT and NOD2 variant in cirrhotic patients with ascites. Total of 82 cirrhotic patients with SBP regardless of etiology and total of 89 patients without SBP were included to the study. In our study, we examined 3 NOD2 gene alleles (p.R702W, p.G908R, c.3020insC) which were thought to be related to BT. Bacterial DNA in ascitic fluid and serum interleukin-6 (IL-6), tumor necrosis factor receptor (TNF-R) and lipopolysaccharide bindig protein (LPB) levels were examined at all patients for detect BT. Existence of bacterial DNA in ascitic fluid in patients with SBP was significantly different than those without SBP. There was no significant difference for NOD2 gene variant frequency in patients with or without SBP. In patients with culture-positive SBP, NOD2 gene variant frequency was significantly different than those of culture-negative patients. Frequency of bacterial DNA in ascitic fluid of patients with NOD2 gene variant were statistically different than those without NOD2 gene variant. Our findings suggest that there was a significant relationship between ascites culture and bacterial DNA positivity and NOD2 gene mutation. The key words: NOD2, bacterial translocation, spontaneous bacterial peritonitis