Alkol dışı yağlı karaciğer hastalığında red blood cell distribution width ile karaciğer yağlanma düzeyi ve karaciğer enzimleri arasındaki ilişki
The relationship between red blood cell distribution width with level of buildup of fat in the liver and liver enzymes in nonalcoholic fatty liver disease
- Tez No: 340613
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH KARINCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Nonalkolik karaciğer yağlanması, RDW, inflamasyon, karaciğer enzimleri, Non-alcoholic fatty liver disease, RDW, inflammation, liver enzymes
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET İnflamatuar süreçlerin Red Cell Distribution Width (RDW) artışına neden olduğu literatürde yer almaktadır. Bununla ilgili literatürde inflamasyona bağlı RDW artışının olduğu fazlaca çalışma ve makale bulunmaktadır. Bu çalışma nonalkolik karaciğer yağlanmasının patogenezinde rol alan inflamasyonun, RDW üzerine etkisinin olup olmadığını araştırmak için RDW ile karaciğer yağlanma düzeyi ve karaciğer enzimleri arasındaki ilişkiyi saptamak amacı ile yapıldı. Çalışmaya ultrason (USG) ile karaciğerinde yağlanma tespit edilen 120 vaka alındı. Çalışmaya alınan vakalardan kronik karaciğer hastalıkları, kronik inflamatuar hastalıklar ve anemi çeşitleri ekarte edildi. Çalışmamızdaki vakaların RDW ortalama değeri % 14,06+1,3 olarak saptandı. Çalışmamızın istatistiksel parametreleri: RDW ile USG (yağlanma) arasındaki ilişki p=0,7, RDW ile AST arasındaki ilişki p=0,8, RDW ile ALT arasındaki ilişki p=0,2, RDW ile ALP arasındaki ilşiki p=0,3, RDW ile GGT arasındaki ilişki p=0,5, RDW ile LDH arasındaki ilişki p=0,1 olarak saptandı. Sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değildi. Çalışmamızda RDW ile nonalkolik karaciğer yağlanma düzeyi ve karaciğer enzimleri arasında ilişkinin olmadığı görüldü. Nonalkolik karaciğer yağlanmasında, RDW? in sensitifitesi ve spesifitesi düşük olup, bu nedenle RDW? in nonalkolik karaciğer yağlanmasında öngörülü bir değer olmadığı sonucuna varıldı. Yine de kesin sonuca varmak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY There are many articles about the inflammatory processes leads to red cell distrubition width (RDW) increase in the literature. Inflammation plays role in the pathogenesis of non-alcoholic fatty liver disease. This study is conducted to figure out does inflammation have an effect on RDW or not, and to show the relation between RDW, fat deposition status of liver, and liver enzymes. One hundred and twenty patients who were diagnosed as fatty liver disease with ultrasound (USG) and who does not have chronic liver disease, chronic inflammatory disease and anemia included to this study. The mean RDW level of the study population was % 14.06+1,3. The statistical significance testing (p values) between RDW- fat deposition status in USG, RDW-AST, RDW- ALT, RDW-ALP, RDW- GGT, and RDW-LDH were as follow 0,7 - 0,8 ? 0,2 ? 0,3 ? 0,5 ? 0,1. There were no statistically significant relationship between the RDW, non-alcoholic fatty liver disease and liver enzymes. We found in our study that RDW sensitivity and spesificity in non-alcoholic fatty liver disease is low and we conclude that RDW is not a predictive value for non-alcoholic fatty liver disease. More comprehensive studies are needed to find definite results.