Laparoskopik kolesistektomi olan hastaların taburculuklarında gereken bilgilerin belirlenmesi
Determination of laparoscopic cholecystectomy in patients with the information reqired at discharge
- Tez No: 340668
- Danışmanlar: PROF. DR. NECMİYE SABUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Laparoskopik Kolesistektomi, Taburculuk Eğitimi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Laparoskopik kolesistektomi günübirlik cerrahi kapsamında yapılan girişimlerden biridir. Ancak hastanede yatışın kısa süre olması, hemşirenin, hastayı ameliyat öncesinde ve sonrasında kısıtlı bir süre görmesine neden olmaktadır. Bu durum ameliyat sonrası dönemi olumsuz etkilemektedir. Taburculuk sonrasında, hasta ve ailesi evde güçlük yaşamakta ve acile başvurmak zorunda kalmaktadır. Bu araştırma laparoskopik kolesistektomi olan hastaların taburculuklarında gereksinim duydukları bilgileri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırma İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi?nin genel cerrahi kliniklerinde Mart-Ağustos 2012 tarihleri arasında ameliyat olan 150 hastayla yapıldı. Etik ve kurum izni alındıktan sonra hastalara taburculuk sırasında anket formu uygulandı. Verilerin analizi için SPSS 15.0 programında, yüzdelik ve ki kare önemlilik testleri kullanıldı. Hastaların %44,7?sinin 51-60 yaş arası olduğu, %72,7?sinin kadın, %40,7?sinin ilkokul mezunu olduğu saptandı. Hastaların %32?sinin hastanede yatışları boyunca ameliyatla ilgili bilgi edinmediği saptandı. Taburculuk sırasında evde bakımla ilgili hastaların %50,7?sinin bilgi edinmediği saptandı. Evde bakımla ilgili hastaların %66,2?sinin ilaçlarla, %64,9?unun kontrolle, %62,2?sinin beslenmeyle %54,1?inin yara bakımıyla, %32,4?ünün ameliyat sonrasında oluşabilecek komplikasyonlarla ilgili bilgi edindiği saptandı. Hastaların yaş grupları ve öğrenim durumlarına göre bilgi edinme durumları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Hastaların taburculuk aşamasında girişime yönelik yeterince bilgi edinmedikleri ve hemşirelerin bu süreçte etkin rol üstlenmedikleri sonucuna varıldı. Bu nedenle eğitim programlarının eksiklikler doğrultusunda düzenlenmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Laparoscopic cholecystectomy is one of the attempts within the day surgery. However, by reason of admission to hospital is short, nurses see the patient at a limited period before and after surgery. After discharge, the patient and his family have difficulty at home and have to go to an emergency. This research has been performed as definer to specify the information that patients with laparoscopic cholecystectomy need at discharge. The research was performed on 150 patients with laparoscopic cholecystectomy in Istanbul University Istanbul Medical Faculty Hospital?s general surgical wards between March and August 2012. After obtaining approval of research ethics committee ethical committee and institution, a questionnaire was conducted on patients during discharge. The data were analyzed by percenstage accounts and Chi-square importance tests in SPSS 15.0 (Statistic Program for Social Science). It is pointed out that 44,7% of patients were between 51 and 60 years old, 72,7% were female and 40,7% graduated primary school. It is confirmed that %32 of patients don?t get information during the hospital stay. In the course of discharge, 50,7% of patients don?t get information about home care.. It is confirmed that 66,2% of patients about drugs, 64,9% about of control, 62,2% about diet, 54,1% about wound care and %32,4 about possible complications after surgery have gotten information about home care during discharge. A significant statistical difference about being informed according to patients? age groups and educational status were not found (p>0,05). It is concluded that patients do not get sufficient information about attempt during discharge process and nurses do not have an active role in this period.. So organizing the training programs in line with deficiencies will be adventageous. Keyword: Nursing, Laparoscopic Cholecystectomy, Discharge Education