Pelvik taban disfonksiyonu olan kadınlarda tedavi kararı alma, bilgi arama tercihleri ve etkileyen faktörler
Treatment decision-making and information-seeking preferences in women with pelvic floor disorders
  1. Tez No: 340675
  2. Yazar: NEZİHE UZEL CAYMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner İnkontinans, Yaşam Kalitesi, Tedavi Kararı Alma, Bilgi Alma Tercihleri, Depresyon, Urinary İncontinence, Life Quality, Decision of Treatment, Prefence of Taking İnformation, Depression
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
1. ÖZET Çalışmamız, pelvik organ bozukluğu yaşayan kadınların tedavi alma, bilgi arama tercihleri ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmamızın örneklemini, Ocak 2012 ? Eylül 2012 tarihleri arasında İstanbul İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi, Kadın Hastlalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Ürojinekoloji Birimine tanı ve tedavi amacaıyla başvuran kadınlar arasından çalışmaya katılmayı kabul eden 267 kadın örneklem oluşturdu. Veriler araştırmacı tarafından kadınlarla karşılıklı görüşme yöntemi ile toplandı. Veri toplama aracı olarak Epidemiyolojik Araştırmalar Merkezi Depresyon Skalası(Center for Epidemiologic Studies Depression Scale), Özerklik Tercihi Endeksi (Autonomy Preference Index- API) ve Kontrol Tercihleri Kontrol Ölçeği (Control Preferences Scale-CPS) formları kullanıldı. Kadınların demografik özellikleri incelendiğinde; kadınların yaş ortalaması: 53,38; Sh: 11.19 bulunmuştur. Kadınların %93,3?ü idrar kaçırma şikâyetinde bulunmuştur. Kadınların %7,9?unda dışkı kaçırma şikâyetine rastlanırken; %42,7?sinde kabızlık şikâyeti görülmektedir. Kadınların %30,3?ünde pelvik organ prolapsusu görülmüştür. Kadınların %59,6?sına üriner inkontinans, %25,8?ine urge inkontinans,%14,6?sına da pelvik organ prolapsusu tanısı konulmuştur. Kadınların %82?si kronik hastalığa sahiptir. Bunların;%34,8?i hipertansiyon,%6,7?si diyabet, %1,1?i obezite hastasıdır.%39,3?üde diğer kronik hastalıklara sahiptirler. Kadınların EAMDS, toplam puanı 15,9±8,78 bulunmuştur. ÖTE puan ortalamaları 59,78±4,81 olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan kadınların tedavi karar alma davranışlarına bakıldığında, bir sonraki kontrolün ne zaman olduğuna çoğunlukla doktorun veya doktor ve kendilerinin eşit düzeyde karar vermelerini, egzersiz yapmayı denemenin belirtilerini iyileştirip iyileştirmediğine doktor tarafından karar verilmesini, ameliyat olup olmamaları gerektiğine doktorun karar vermesini, belirtiler kötüleşmeye başladığında ne yapmaları gerektiğine çoğunlukla doktorun karar vermesini, başka bir ürojinekolog tarafından kontrol edilip edilmemeleri kararının çoğunlukla doktorun tarafından vermesini belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan kadınların sağlık durumlarıyla ilgili bilgi alma gereksinimine bakıldığında, pelvik taban problemleriyle ilgili daha iyi bilgilendirilmeye, vücudunda ne olup bittiğini anlamaya, haberler kötü bile olsa bilgilendirilmeye, yapılan tüm testlerin açıklanmasını istediklerini belirtmişlerdir. Kadınların büyük çoğunluğu sadece kendileri sorduklarında bilgilendirilmek istemediklerini belirtmişlerdir. Tedavi seçeneklerinin yarar ve risklerini hepsini bilmek istediklerini belirtmişlerdir. Bilgilendirme tedavi kadar önemlidir diye belirtmişlerdir. Tedavi için birden fazla yöntem olduğunda her biri için ayrı ayrı bilgilendirmek istediklerini belirtmişlerdir. Üriner İnkontinansı olan kadınlar tedavi sürecine ilişkin olarak kararları çoğunlukla hekime bırakmakta ve pasif rolü tercih etmektedirler. Tedaviye ilişkin bilgi istememektedirler.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The present study is conducted to determine the factors on the preferences of taking information and deciding for treatment of the women with pelvic organ disfunction. 267 sample consisted women who accepted to participate in the study in the aim of diagnosis and treatment in the Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department of Women's Desease and Gynecology, Urogynecology Unit between the dates of January 2012 - September 2012 is covered the sample of our study. Data were collected by face to face interview with women by the researcher. Epidemiological Studies Depression Scale as a tool for data collection center (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale), Autonomy Preference Index (API Autonomy Preference Index) and the Control Preferences Control Scale (Control Preferences Scale-CPS) forms were used. As demographic characteristics of the women examined, mean age is found: 53.38; Sh: 11.19 respectively. 93.3% of the women complained of urinary incontinence. When 7,9% of the women complaint was detected in fecal incontinence, 42,7% are suffering from constipation. 30.3% of women were diagnosed with the pelvic organ prolapse. 59.6% of women were diagnosed with urinary incontinence, 25,8% of it with urge incontinence and 14,6% of them with pelvic organ prolapse. 82% of women have a chronic illness. Of these, 34,8% have hypertension, 6,7% have diabetes, 1,1% suffers from obesity. 39.3% have other chronic diseases. The total EAMDS score of the women is found 15.9±8.78. Looking at the behavior of women receiving treatment; it is stated that the women sample of this research prefer the doctor or doctor and them has to decide for the time of the next control on equal footing; the physician promotes to try to make the symptoms of exercise, the physician maket he decision whether they should be in a surgery or not when symptoms worsen often, the physician should mostly make the decision to be controlled by another ürojinekolog Looking at the need to obtain information about the health status of women participating in the study, they stated that they better to be informed about pelvic floor problems, want to understand what is happening in their body, to be informed even if it's bad news, want all the tests indicated that the disclosure. The majority of women stated that they do not want to be notified only when they ask themselves. Stated that they want to know all the benefits and risks of treatment options. Stated that information is as important as the treatment. It is stated that when more than one method of treatment for each individual indicated, they wanted to inform. Women who have Urinary Inkontinence usually prefer passive role and they think that doctors should make the decision of the threatment process. They do not want to be informed about the threatment process.