Suç işlemiş erkek hastaların anne ve babalarının tutumlarının öfke ifade biçimlerine etkisi
Committed a crime of anger expression in male patients, the effect of parents' attitudes
- Tez No: 340674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Suç İşlemiş Erkek Hasta, Öfke İfadesi, Anne-Baba Tutumu, Men criminality, anger expression, parental attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma; bir ruh sağlığı ve sinir hastalıkları hastanesinde yatmakta olan hastaların sosyo-demografik özellikleri ve anne- baba tutumlarının öfke ifade biçimleri ile olan ilişkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda Bilgi Formu, Çok Boyutlu Öfke Ölçeği, ve Anne- Baba Tutum Ölçeği 1 Haziran- 31 Ağustos 2012 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir ruh sağlığı ve sinir hastalıkları hastanesinin adli servislerinde yatmakta olan 50 hastaya uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken; hastaların sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde istatistiklerinden faydalanılmıştır. Hastaların sosyo-demografik özelliklerine göre; öfke ifade ediş biçimlerinin belirlenmesinde; Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H-testlerinden, anne-baba tutumlarının öfke ifade biçimlerine olan etkisinin belirlenmesinde Kruskal Wallis H-testi, anne-baba tutum puanı ile öfkeye ilişkin belirtiler arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde regresyon analizinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda; suç işlemiş erkeklerde, öfke kontrolünde ve dışavurumunda sorun yaşandığı ve bunun suça eğilimi arttırıcı özellikte olduğu anlaşılmaktadır. Suç işlemenin insan psikoloji ile ilişkili olduğunun bilinmesine rağmen psikiyatri alanında yeterince araştırılmamış olması, özellikle de ülkemizde konuya ilişkin kaynakların azlığı dikkat çekicidir. Suç işlemiş bireylerde anne ve baba tutumu neredeyse hiçbir kaynak ile doğrudan araştırılmamıştır. Bu sebeple sosyo-demografik karakteristik özellikleri ile suçlu psikiyatri hastaları üzerine çalışmaların çoğaltılması önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is evaluate socio-demographic characteristics of patients and the relationship between attitudes of parents and patients' forms of anger expression who had been hospitalized in mental health hospital. For this purpose, information form, multi-dimensional anger scale, and parental attitude scale was applied to 50 patients, who had been hospitalized in judicial service at mental health hospital in Istanbul, between 1 June and 31 August 2012. The data obtained from the questionnaire were analyzed by software package. Frequency and percentage statistics have been used to determine socio-demographic characteristics of the patients while the data were assessed. According to socio-demographic characteristics of the patients, to determine the forms of anger expression; Mann-Whitney U test and Kruskal-Wallis H-test, to determine the relationship between attitudes of parents and patients' forms of anger expression; Kruskal-Wallis H-test, to determine the relationship between symptoms of anger and their parents attitude score; regression analysis had been used. Results of this study; men committed a crime, experiencing problems of anger management and anger expression, and this is increasing to tendency for crime. Parents' attitude in individuals who committed a crime has not been examinated directly. For this reason, increasing the studies on socio-demographic characteristics and criminal psychiatric patients is important.