Çanakkale İli'nin tip 1 ve tip 2 diyabet hastalığı'ndaki karnesi
The scorecard of Çanakkale province's in type 1 and type 2 diabetes disease
- Tez No: 340687
- Danışmanlar: DOÇ. KUBİLAY ÜKİNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, insülin, HbA1c, mikrovasküler, makrovasküler komplikasyon, Diabetes mellitus, insulin, HbA1c, microvascular, macrovaskular complication
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Amaç: Diabetes mellitus; insülin hormon sekresyonunun ve/veya insülin etkisinin mutlak veya göreceli olarak azlığı sonucu karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara yol açan kronik hiperglisemik hastalıktır. 2010 yılında rastgele seçilmiş 20 yaş ve üzerindeki 26,499 kişi ile yapılan TURDEP 2 Çalışması?nın sonuçları ile ülkemizde Tip 2 diyabet prevalansı %13,7 olarak saptanmıştır. Bu çalışmanın amacı; ÇOMÜ Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları ile İç Hastalıkları Poliklinikleri olarak diyabet hastalarının ilk başvuruları ile kontrol ve değerlendirmeler sonrası tedavilerinin ve takiplerinin başarısını belirlemek ve gelişen komplikasyonlarını saptamaktır. Demografik, antropometrik, metabolik ve komplikasyon verilerini değerlendirip Çanakkale iline özel bir diyabet karnesi çıkarmaktır. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları?nın Çanakkale ili için diyabet hastalarının seyrinde önemini belirlemektir. Materyal ? Metot: Çalışmamız Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ile Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Poliklinikleri?ne Kasım 2008 ve Kasım 2012 tarihleri arasında başvuran ve diyabet tanısı bulunan toplam 2400 (157 Tip 1 DM ve 2243 Tip 2 DM, 1308 kadın ve 1092 erkek) hastanın verileri kullanılarak düzenlenmiş retrospektif bir çalışmadır. Tüm hastaların yaş, boy, kilo, bki, sigara ve alkol kullanımı, ailede DM öyküleri, DM süreleri, HT ve DM tedavi durumları, komplikasyonları ve metabolik verileri değerlendirilmeye alınmıştır. Bulgular: Çalışmamıza alınan tüm hastalar içerisinde kadınlar, hem Tip 1 DM?de hem de Tip 2 DM?de daha yüksek orandadır. Aile öyküsü ve diyabet süresi benzer niteliktedir. Antropometrik ölçümlerde Tip 1 DM hastaları, Tip 2 DM hastalarından daha uzun (Tip1 DM: 164.4 ± 8.1, Tip 2 DM: 162.3 ± 6.9), daha zayıf (Tip 1 DM: 63.4 ± 9.6, Tip 2 DM: 75.0 ± 11.5) ve beden kitle indeksleri (Tip 1 DM: 23.4 ± 3.0, Tip 2 DM: 28.4 ± 3.8) açısından daha düşüktür. Erkekler kadınlara göre daha uzun, daha kilolu ve beden kitle indeksleri de daha yüksektir. Metabolik verileriyle hastalar AKŞ, TKŞ, lipid parametreleri açısından diyabet için belirtilen hedeflerden uzaktılar. Glisemik kontrol olarak hastaların HbA1c hedeflerine ancak dördüncü ve beşinci kontrollerinde ulaşabildikleri görülmüştür (HbA1c5: 6.7 ± 1.0, HbA1c6: 6.7 ± 0.7 ). Çalışmadaki hastaların çok büyük bir kısmı HT tedavisi ve herhangi bir diyabet tedavisi kullanmaktaydı, ancak takiplerde kan basıncı hedefi için HT tedavisinin yetersiz olduğu, kan basıncı hedefi için DM tedavisinin kısmen yanlış, kısmen yetersiz olduğu düşünülmüştür. Mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyon açısından da hastaların kötü bir komplikasyon değerleri olduğu görülmüştür. Hastaların tedavisinde diyabetin lipid hedefi olarak statin farmakoterapisinin yetersiz olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Bu sonuçlara göre Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları?nın Çanakkale ilinde olmasının diyabet hastalarının tedavi ve takiplerine yararı vardır. Ancak ek olarak hastaların düzenli egzersiz, tıbbi beslenme tedavisi ve sonrasında farmakolojik tedavilerle yeterli metabolik ve glisemik hedeflere ulaşabileceği düşünülmüştür. Takip ve tedavi revizyonu ile hastaların yaşam kalitesinde artış sağlanacaktır. Bizim bu çalışmamız da dileğimiz Çanakkale ilinde diyabet hastalığı karnesi çıkartıp, bölgesel diyabet çalışmalarına, ulusal ve uluslararası literatürlere katkıda bulunabilmektir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Diabetes mellitus, insulin, hormone secretion, and / or as an absolute or relative lack of insulin as a result the effect of carbohydrate, protein and fat metabolism disorders, chronic hyperglycemia leads to disease. 20 years and over 26,499 people in 2010, with a random selection of TURDEP 2 Study prevalence of type 2 diabetes in our country found to be %13.7. Purpose of this study COMU in Endocrinology and Metabolism Diseases and Internal Medicine Polyclinics diabetes treatment and follow-up after the first application and the control and evaluation to determine the success of the complications of identifying and developing. Demographic, anthropometric, metabolic, and complications of diabetes report card data is to evaluate the special province of Çanakkale. Endocrinology and Metabolic Diseases such Çanakkale in the course of diabetes in order to determine the importance. Material ? Method:Study of COMU Faculty of Medicine, Internal Medicine and Endocrinology and Metabolic Diseases Polyclinic, in November 2008 and November 2012 a total of 2400 (157 Type 1 DM, 2243 Type 2 DM, 1308 woman and 1092 man) patients admitted and diagnosed with diabetes organized a retrospective study using data. All patients' age, height, weight, BMI, smoking, alcohol use, family stories of DM, DM duration, treatment status of HT and DM complications and metabolic data were evaluated. Results: In our study, women in all patients, both Type 1 and Type 2 DM is higher in DM. Family history, and duration of diabetes are similar. Anthropometric measurements, patients with Type 1 DM patients longer to Type 2 DM patients (Type 1 DM: 164.4 ± 8.1, Type 2 DM: 162.3 ± 6.9), more in terms of poor (Type 1 DM: 63.4 ± 9.6, Type 2 DM: 75.0 ± 11.5) and low body mass index (Type 1 DM: 23.4 ± 3.0, Type 2 DM: 28.4 ± 3.8). Males longer, more overweight and have higher body mass index. Patients with metabolic data fasting and postprandial glucose, lipid parameters were far from the targets set in terms of diabetes. HbA1c in glycemic control targets are reached, but controls were fifth and sixth (HbA1c5: 6.7 ± 1.0, HbA1c6: 6.7 ± 0.7 ). The great majority of patients in the study and treatment of any diabetes treatment were using HT, but the follow-up to the goal of hypertension treatment is inadequate blood pressure, blood pressure treatment goal is partially incorrect for the DM, is thought to be partly insufficient. Microvascular and macrovascular complications, complications in terms of the values of the patients were found to be poor. As a target for pharmacotherapy of statin lipid diabetes were found to be inadequate in patient therapy. Conclusion: According to the results of Endocrinology and Metabolism Diseases such treatment and follow up of patients with diabetes has the benefit of being in the province of Çanakkale. However, patients in addition to regular exercise, adequate medical nutrition therapy and after the metabolic and pharmacological treatments intended reach glycemic targets. Improving the quality of life of patients treated and followed up with the revision will be provided. Our wish is that the study of diabetes in the province of Çanakkale remove certificate, diabetes, studies of regional, national and international literature, to contribute.