Kahramanmaraş ilindeki serebral palsili bireylerin demografik özellikleri
Demographic characteristics of individuals with cerebral palsy provi?nce of Kahramanmaraş
- Tez No: 340686
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, term doğum, demografi, Cerebral Palsy, Term Birth, Demography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kahramanmaraş ilinde yaşayan ve serebral palsi tanısı almış bireylerin demografik özelliklerinin tespit edilmesi ve bulguların literatür bilgileri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Serebral palsi tanısı alarak Kahramanmaraş il merkezi ve ilçelerindeki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve özel eğitim okullarına devam eden 234 olgu değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen olguların demografik bilgi yanıtları kaydedildi. Olguların ortalama yaş değeri 9,8±6,2 yıl(1-34 yaş) olup erkek/kız oranı 1,21 idi. Olguların %40,6?sının anne ve babası arasında kan uyuşmazlığı vardı. Annelerin %75,6?sının eğitim düzeyi ilköğretim veya altındaydı ve ailelerin %56,4?ünün gelir düzeyi kötüydü. Olguların %62,8?i term doğumdu ve olguların %62,8?inin doğum ağırlığı 2500 gramın üzerindeydi. En sık (%35,7) diplejik tipte olgu saptandı. Olguların serebral palsi tanı ortanca yaş değeri 15,5±14,3 ay(1-120 ay) idi. Olguların %21,8?inde serebral palsiyi düşündüren ilk belirti baş kontrolünün olmamasıydı. Olguların %86,8?i hastanede doğmuştu ve sezaryenle doğum oranı %26,1 olarak saptandı.Yaptığımız çalışmada serebral palsiye sebep olabilecek en önemli faktörlerin; akraba evliliği, anne eğitim düzeyi ve düşük sosyoekonomik durum olduğu saptandı. Bu nedenle toplumun akraba evliliği ve olası riskleri konusunda aydınlatılması ve özellikle kadınların eğitim düzeyinin arttırılması serebral palsi prevelansının azaltılmasını önemli ölçüde etkileyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is demographic characteristics of individuals diagnosed with and living in the province of Kahramanmaraş cerebral palsy detection and to compare the findings with the literature.234 cases, diagnosed as cerebral palsy at special education schools and special education and rehabilitation centers in Kahramanmaraş are analyzed. Demographic information responses of the patients included in the study are recorded. The mean ratio of the patients is 9,8±6,2 (1-34 years) with the ratio of male/female 1,21. Cases 40.6% had a blood incompatibility between mother and father. %75,6 of the mothers? educational status is primary or under primary school; %56,4 of the families have low income. %62,8 of the cases is the term births and %62,8 of the births has a weight greater than 2500 gr. The most common type of cerebral palsy is diplejia(%35,7). The median age of the patients with cerebral palsy is 15,5 ± 14,3(1-120 months). 21.8% of the incidents have a symptom of lack of head control. 86.8% are born in the hospital and 26.1% are delivered by cesarean section. In our study, the most important factors that may cause cerebral palsy; consanguineous marriage, maternal educational level and socioeconomic status were found to be low. Therefore, disclosure of the risks and possible consanguinity of society, and in particular to increase the level of women's education may affect significantly reduce the prevalence of cerebral palsy.