11-14. hafta ikili tarama testi serbest beta HCG ve PAPP-A düzeylerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkisi
11-14. gestational week combined test free B-HCG and PAPP-A levels and associati?on with complicated pregnancies
- Tez No: 340688
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET UYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serbest B-HCG, PAPP-A, gestasyonel diabet, gestasyonel hipertansiyon, oligohidroamnios, IUGR, Free B-HCG, PAPP-A, gestational diabetes, gestational hypertension, oligohydroamnios, IUGR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Gestasyonel diabet, gestasyonel hipertansif hastalıklar, iugr ve oligohidroamnios gebelik seyrinde ortaya çıkabilecek mortalite ve morbiditesi yüksek komplikasyonlardan olup, tanı tedavi ve takibi mutlaka yapılmalıdır. Amaç: Bu çalışmamızda biz, ilk trimestr ikili test maternal serum serbest beta HCG ve PAPP-A düzeyleri ile .gebelik komplikasyonları (Gestasyonel diabet, gestasyonel hipertansiyon, iugr ve oligohidroamnios) arasında bir ilişki olup olmadığını ortaya koymaya çalıştık. Böylece ilk trimestr maternal serum serbest beta HCG ve PAPP-A düzeylerinin gebelik komplikasyonlarını önceden önğörmedeki değerini araştırmayı amaçladık. Yöntem-Bulgular: Bu çalışma; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğine başvuran gebelik süresince tüm takip ve tetkikleri sonrasında doğumu kliniğimizce yapılmış olan, Ocak 2011 ile Aralık 2012 tarihleri arasındaki 225 tekil gebelik ile yapılmıştır. . Veri kaynağı olarak klinik kayıtları ve hastane otomasyon sistemi kullanılmış, çalışma retrospektif kohort olarak planlanmıştır. Maternal serum PAPP-A ve serbest B-HCG seviyelerinin düzeltilmiş MOM değerlerinin gebelik komplikasyonları ile ilişkisini analiz etmede Receiver Operator Characteristic Curve Analysis (ROC) analizi yapılmıştır. Çalışmaya katılan gebelerin 5?inde (%2.2) gestasyonel diabetes mellitus (GSDM), 6?sında (%2.6) gestasyonel hipertansiyon (GSHT), 2?sinde (%0.89) intrauterin gelişme geriliği (IUGR) ve 10?unda (%4.4) oligohidroamnios tespit edilmiştir. Maternal serum serbest B-HCG düzeltilmiş MoM değerlerinin ortalaması 1.09 ± 0.68 (0.16-4.42) olarak hesaplanmıştır. Maternal serum PAPP-A düzeltilmiş MoM degğerlerinin ortalaması ise 1.00 ± 0.60 (0.21-4.13) olarak hesaplanmıştır . PAPP-A düzeltilmiş MoM değerlerinin istenmeyen gebelik sonuçları ile ilişkisi incelenmiş olup GSDM, GSHT, Oligohidroamnios ve IUGR parametreleri ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Serbest B-HCG düzeltilmiş MoM değeri düzeyleri ile IUGR, GSHT, GSDM arasındada anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Serbest B-HCG düzeltilmiş MoM değeri düzeyleri ile oligohidroamnios arasında ise istatistiksel olarak anlamlılığa yakın bir ilişki tespit edilmiştir . Oligohidroamnios?a göre en uygun maternal serum serbest B-HCG pozitiflik sınır degeri (cut-off value) 1.44 olarak belirlenmiştir. Oligohidroamnios ile maternal serum serbest B-HCG 1.44 pozitiflik sınır değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ve ilk trimester maternal serum serbest B-HCG ? 1.44 düzeyleri için oligohidroamnios açısından 7 kat artmış risk izlenmiştir. Sonuç: İlk trimestr maternal serum serbest B-HCG ve PAPP-A düzeltilmiş MoM değerleri düzeylerinin gebelik komplikasyonlarını önğörmedeki prediktif değerini ortaya koyabilmek için, bu konuda çok merkezli ve çok sayıda olgunun değerlendirildiği çalışmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background: Gestational diabetes, gestational hypertensive disorders, IUGR (intrauterin growth restriction) and olıgohydroamnios introduce high mortality and morbidity complications during pregnancy, therefore prediction and prevention become important. This study we aimed to search whether there is an assosiation between pregnancy complications (Gestational diabetes, gestational hypertensive disorders, IUGR (intrauterin growth restriction) and olıgohydroamnios ) and first trimestr combined test maternal serum levels of free- beta HCG and PAPP-A. Method : A total of 225 single pregnant women were taken whom all follow-up and tests during pregnancy performed at Çanakkale On Sekiz Mart Univercity Obstetrics and Gynecology clinics between January 2011 and December 2012. Data provided from clinical reports and hospital automation system. Study designed as a retrospective cohort. Receiver Operator Characteristic Curve Analysis ( ROC) used for detecting the cut off points of corrected MoM values of maternal serum PAPP-A and free B-HCG levels. Results: Among study participants determined complications were, 5 (2.2%) of pregnant women had gestational diabetes mellitus (GSDM), 6 (2.6%) had gestational hypertension (GSHT), 2 (0.89%) had intrauterine growth restriction (IUGR) and 10 (4.4%) had oligohydroamnios . Mean maternal serum free B-HCG levels corrected MoM values calculated as 1.09 ± 0.68 (0.16-4.42) . Mean maternal serum PAPP-A levels corrected MoM values calculated as 1.00 ± 0.60 (0.21-4.13) . There is no significant association between the biochemical markers and parameters belove; GSDM, GSHT, IUGR and oligohydroamnios. There is no significant association with corrected MoM values of free B-HCG levels and GSDM, GSHT, IUGR. There is a significant association assesed between oligohydroamniozis and maternal serum free B-HCG at positivity cut of value 1,44. Beside, 7 times increased risk of oligohydroamnios observed at first trimestr maternal serum free B-HCG ? 1.44 serum level. Conclusion: Futher investigations with more cases and multipl centre studies are reguired to establish predictive value of first trimestr maternal serum free B-HCG and PAPP-A corrected MoM values to anticipitate pregnancy complications.