Florozisli koyunların doku iz element miktarlarının belirlenmesi
Determination of the amount of tissue trace element in sheep with fluorosis
- Tez No: 340714
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMAGÜL YUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Florozis, Koyun, z element
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalı?mada, endemik florozis görülen bölgede yeti?tirilen ve florozis te?hisi konulan koyunlardan alınan kas ve böbrek dokularında iz element konsantrasyonlarının ara?tırılması amaçlandı. Bu amaçla Ağrı ili Doğubeyazıt ilçesine bağlı köylerde kesime gönderilmi?, klinik olarak florozis te?hisi konmu? ve 3-4 ya?larında 15 koyun hasta grubu olarak, florozis belirtisi göstermeyen 3-4 ya?larında 10 koyun kontrol grubu olarak kullanıldı. Klinik olarak florozis te?hisi konularak kesime sevk edilmi? hayvanlardan kas ve böbrek doku örnekleri alındı. Alınan bu doku örnekleri hazırlanarak Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresinde (Perkin Elmer AAnalyst 800) okundu. Florosizli hayvanlarda kas bakır düzeyi kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Bu yükseklik istatistik olarak anlamlıydı (p0.05). Hasta böbrek dokusunda bakır düzeyi bakımndan kontrole göre istatistiksel önem bulunamadı (p>0.05). Hasta grubunun böbrek dokusunda çinko (p0.05) konsantrasyonları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli oranda yüksek bulundu. Sonuç olarak, florozisin kas ve böbrekteki mineral madde metabolizmasını önemli derecede etkilediği, hasta grubunda raslanan yüksek mineral düzeylerinin, flor toksikasyonu kaynaklı birikim ve atılım dengesinin bozulmasından kaynaklandığı ve söz konusu elementlerin katıldığı enzimatik ve metabolik faaliyetleri de kapsayan daha ileri çalı?maların yapılmasının yararlı olacağı dü?ünülebilir.
Özet (Çeviri)
. In this study, it was aimed to investigate the trace-element concentrations in muscle and kidney tissue of sheep, diagnosed with fluorosis and which were grown in the area where endemic fluorosis is commonly seen. To this end, 3-4 aged 15 sheep from the villages of Doğubayazıt district in Ağrı which were diagnosed with fluorosis and sent to slaughter, were used as fluorosis patient group; 3-4 aged 10 sheep which didn?t show any fluorosis sign were used as control group. Kidney tissue samples were taken from the animals which were diagnosed as fluorosis patient clinically and sent to slaughter. These tissue samples were analyzed on Atomic Absorption Spectrophotometer (Perkin Elmer AAnalyst 800). Muscle-copper levels in fluorosis patients were found high as compare to the control group.