Deneysel testis torsiyon-detorsiyonunda Agmatin'in koruyucu etkisinin TC-99M perteknetat sintigrafisi ile değerlendirilmesi
Evaluation of protective effects of agmatine in experimental testicular torsion-detortion with evaluation of TC-99M pertechnetate scintigraphy
- Tez No: 340746
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ SAMİ SALİHOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Agmatine, torsiyon-detorsiyon, Tc-99m pertechnetate, Agmatine, torsion-detorsion, Tc-99m pertechnetate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Solak T, Deneysel Testis Torsiyon-Detorsiyonunda Agmatin?in Koruyucu Etkisinin Tc-99m Perteknetat Sintigrafisi İle Değerlendirilmesi, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Nükleer Tıp Tezi. Zonguldak, 2013. Amaç: Ratlarda oluşturulan iskemi reperfüzyon hasarına karşı bir iNOS inhibitörü olan Agmatin uygulamasının koruyucu etkisinin sintigrafik, histopatolojik ve biyokimyasal olarak değerlendirmek. Gereç-Yöntem: 29 winstar albino cinsi rat üç gruba ayrıldı. Birinci gruba(SH n=10), sham operasyonu yapıldı, ikinci gruba (İ/R n=10) torsiyon-detorsiyon işlemi yapıldı, üçüncü gruba (İ/R+Ag n=9) torsiyon ve detorsiyondan 15 dakika önce Agmatin uygulandı. Bütün deney gruplarına reperfüzyondan 24 saat sonra dinamik ve statik testis sintigrafisi görüntüleri alındı. Bilateral orşiektomi yapıldıktan sonra testislerin gama kaunter ile radyonüklid sayımları, doku MDA ve total antioksidan kapasite ölçümleri ile histopatolojik incelemeleri yapıldı. Bulgular: İ/R grubunda histopatolojik hasar skorları ve doku MDA seviyeleri sham grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek bulundu (p< 0.05); İ/R+AG grubu ile sham grubu kıyaslandığında anlamlı fark saptanmadı(p> 0.05). Total antioksidan kapasite değerleri İ/R+AG grubunda sham ve İ/R grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı seviyede yüksek bulundu(p< 0.05). Sağ testislerde sham, İ/R ve İ/R+AG grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p> 0.05). Doku Tc99m pertechnetate uptake değerleri yönünden kıyaslama yapıldığında bütün gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Testis iskemi-reperfüzyon hasarında Agmatin uygulaması total antioksidan kapasiteyi artırarak oluşacak hasarı azaltmaktadır. Görsel ve kantitatif sintigrafik değerlendirmeler bu etkiyi değerlendirmek için çok faydalı gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
Solak T, Evaluation of Protective Effects of Agmatine in Experimental Testicular Torsion-Detortion With Evaluation of Tc-99m Pertechnetate Scintigraphy, Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Thesis in Nuclear Medicine, Zonguldak 2013. Objective: Purpose of this study was to determine the protective effect of Agmatine against damage from ischemia-reperfusion injury in rats, for which the scintigraphy, biochemical and histopathological methods were used. Materials and Methods: 29 winstar albino rats were divided into three groups. The first group (SH, n = 10), sham-operation, the second group (I / R, n = 10), torsion-detorsion was performed, and the third group (I / R + AG, n = 9) plus agmatine applied torsion-detorsion process. Testicular dynamic and static scintigraphy were performed in all treated groups after 24 hours of reperfusion. Radionuclide gamma counting, MDA and total antioxidant capacity measurement and histopathological examination was performed after bilateral orchiectomy. Results: I/R group, histological injury scores and tissue MDA levels were statistically significantly higher than in sham group (p 0.05). Total antioxidant capacity (TAC) values was statistically significantly higher in the I/R+Ag group compared with other groups (p 0.05). There was no significant difference compared to the values of tissue uptake of technetium-99m pertechnetate between the groups (p> 0.05). Conclusion: Testicular ischemia-reperfusion injury reduces the damage by increasing total antioxidant capacity agmatine application. Visual and quantitative scintigraphic evaluation does not seem very useful to evaluate this effect.