Doğu Anadolu bölgesindeki canlı karaciğer vericilerinde hepatik arterin anatomik varyasyonları
Study of anatomic variations of the hepatic artery in live liver donors within east anatolia region.
- Tez No: 340799
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL MALKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria hepatica propria, arteriel varyasyon, transplantasyon, karaciğer, Proper hepatic artery, arterial variation, transplantation, liver
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmamızın amacı, canlı karaciğer vericilerinde arteria hepatica propria?nın anatomisi ve varyasyonlarını göstermek, elde edilen parametreler ile transplantasyon esnasında cerrahi ekibe uygun anastomoz ve rekonstrüksiyon yapmalarına yardımcı olmaktır. Araştırma, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli ÜnitesineOcak 2009- Temmuz 2013 tarihleri arasında başvuran ve 19-69 yaş aralığında olan 45?i erkek 33?ü kadın 78 sağlıklı karaciğer verici adaylarından alınan radyografik görüntüler üzerinde yapıldı. Verici adaylarına ait karaciğerin vasküler yapısını göstermek amacı ile çekilen Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) filmleri retrospektif olarak incelendi. Adaylara ait arteria hepatica propria varyasyonlarının değerlendirilmesinde Michels?in sınıflandırması referans alındı. Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanılarak istatistiksel değerlendirme yapıldı.Karaciğer arter varyasyonlarının kadın ve erkek olgular arasındaki ilişkiyi göstermek için Chi-square testi uygulandı. Çalışmamızda 78 verici adayın 53?ünde (% 67,9)arteria hepatica propria?nın klasik anatomi (Michels Tip I sınıflaması) şekli ile uyumlu olduğu tespit edildi. Olguların 25?i (% 32,1) arteria hepatica propria varyasyonu göstermekte idi. Görülen bu varyasyonların sıklığı sırasıyla; olguların 8?inde (%10.3) arteria gastrica sinistra?dan çıkan replase arteria hepatica sinistra (Michels Tip II), 7?sinde(%9) arteria mesenterica superior?dan çıkan arteria hepatica dextra (Michels Tip III) tespit edildi. Kalan olguların; % 1.3?ü Michels Tip IV, % 1.3?ü Michels Tip V, % 2,6?sı Michels Tip VIII ve %1,3?ü ise Michels Tip IX ile uyumlu idi. Ayrıca 5 olgunun da (%6,4) Michels sınıflandırması ile uyumlu olmadığı tespit edildi. Yaş dağılımına göre en fazla verici adayının 20-29 yaş (%44,9) aralığında bulunduğu, erkek verici sayısının kadınlara oranla %15,4 daha fazla olduğu belirlendi. Yapılan çalışmada varyasyon görülme sıklığı ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Ayrıca varyasyonlu grup içerisinde en fazla Michels Tip II varyasyonu gözlendi.
Özet (Çeviri)
Study of Anatomic Variations of the Hepatic Artery in Live Liver Donors within East Anatolia Region? Objective of our study is indicating anatomy and variations of arteria hepatica propria in live liver donors, and helping the surgery team to carry out appropriate anastomosis and reconstruction during the transplantation based on the parameters gained. The study was carried out on 78 healthy liver donors including 45 male and 33 female with ages ranging from 19 to 69 who applied at Transplantation Unit of School of Medicine of Atatürk University between January 2009 and July 2013.Multislice Computed Tomography films shot in order to show hepatic vascular structure of the donor candidates (ÇKBT) were examined retrospectively.Classification by Michels was taken as reference in evaluation arteria hepatica propria variations pertaining to the candidates. Statistical evaluation has been conducted by using Kruskal Wallis Variance Analysis.Correlation between incidence of hepatic artery variations in female and male patients has been investigated through Chi-square test. In our study, it has been determined that out of 78 donor candidates,in 53 cases (67,9%)arteria hepatica propria has been found to be in line with classic anatomy (Michels Type I classification ). 25% of the cases ( 32,1%)have showed arteria hepatica propria variation.Incidence of the variations observed was replase arteria hepatica sinistra stemming from arteria gastrica sinistra in 8 cases (10.3%) (Michels tyoe II), arteria hepatica dextra stemming from arteria(9%) mesenterica superior in 7 cases (Michels type III). Out of the remaining cases,1.3% was in compliance with Michels Type IV, 1.3% was in compliance with Michels Type V, 2,6% was in compliance with Michels Type VIII and 1,3% was in compliance with Michels Type IX. Also, it has been found out that 5 cases (6,4%) were not in compliance with Michels classification. It has been found out that the highest number of donor candidates were in the age range of 20 to 29 (44,9%),and number of male donors was more than female donors by more than 15,4%. No significant correlation has been encountered between incidence of variation and gender in the study conducted. Also, the highest number encountered within group with variation was Michel type II variation.