Endometrium ve over kanserinde mr görüntüleme ile serum HE-4 ve CA 125 düzeylerinin hastalığın yaygınlığını değerlendirmedeki önemi
Endometrialand ovarian cancerwithmr imagingimportance ofserumhe4and CA 125levels inthe extent of diseaseat evaluation
  1. Tez No: 340798
  2. Yazar: EMSAL PINAR TOPDAĞI YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KUMTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: over, endometrium, kanser, teşhis, marker, over, endometrium, cancer, tumor marker, diagnosis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Endometrium ve Over Kanserinde MR Görüntüleme ile Serum HE-4 ve CA 125 Düzeylerinin Hastalığın Yaygınlığını Değerlendirmedeki Önemi Giriş ve Amaç: Over kanseri kadınlarda kanser nedenli ölümlerin en sık görülen sebeplerinden birisidir. Tedavi edildiğinde erken evrede mükemmel prognoza sahiptir. Teşhis amaçlı sık kullanılan CA 125 erken evre over kanserlerinin sadece %50?sinde yükselir. Endometrial kanser en sık görülen jinekolojik malignitedir. Günümüzde endometrium kanserinde primer teşhis için klinik pratikte rutin olarak kullanılan tümör marker yoktur. Bu amaç için sık kullanılmakta olan CA 125 düşük sensitivite ve spesifiteye sahiptir. Human epididimis protein-4 (HE-4) over kanserlerinde fazla miktarda salınan yüksek sensitivite ve spesifiteye sahip tümör markerıdır. HE-4?ün endometrial kanserde CA 125 den daha sensitif olduğu ve erken evrede yükseldiği gösterilmiştir. Çalışmamızda CA 125 ve HE-4?ün over ve endometrium kanserinde teşhis amacıyla tümör markerı olarak kullanılabilirliğini ve ikisinin birlikte kullanımın teşhis oranını ne şekilde etkileyeceğini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza histopatolojik olarak tanısı konulan 20 over kanseri, 26 endometrium kanseri hasta ile jinekolojik problemi olmayan 40 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Hastaların MR görüntülemesi yapılarak FIGO sistemine göre evreleri belirlendi. Hastalardan preoperatif olarak ve sağlıklı gönüllülerden periferik kan alınarak biyokimya laboratuvarında serum CA 125 ve HE-4 düzeyleri çalışıldı. Bulgular: Over kanseri hastalarının serum CA 125 ve HE-4 düzeyleri sağlıklı kontrollerinkinden anlamlı yüksek bulundu (p< 0.05). ROC (Receiveroperatorcharacteristic) analizi uygulandığında over kanseri hastaları ile sağlıklı kontroller arasında CA 125 (0.83) ve HE-4 (0.84)?ün birlikte kullanımın sensitiviteyi arttırdığı (%95) görüldü. Endometrium kanseri hastaları ile sağlıklı kontrollerin CA 125 düzeyleri arasında anlamlı fark yok iken (p> 0.05), HE-4 düzeyleri sağlıklı kontrollere göre yüksek bulunmuştur (p< 0.05).ROC analizi uygulandığında, endometrium kanseri hastaları ile sağlıklı kontroller arasında CA 125 (0.59) ve HE-4?ün (0.63) birlikte kullanımın sensitiviteyi (%88.5) arttırdığı gözlendi. Sonuç: Erken teşhisin prognoz ve survey üzerindeki en önemli etken olduğu over ve endometrium kanserinde HE-4 non-invazif teşhis amacıyla kullanılabilecek yeni serum tümör markerıdır. Erken teşhis amacıyla CA 125 ve HE-4?ün birlikte kullanımı herhangi birisinin tek başına kullanılmasına göre daha etkin ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Endometrialand ovarian cancerwithMR ImagingImportance ofserumHE4and CA 125levels inthe extent of diseaseat Evaluation Background and aim: Ovarian cancer is one of the most frequent leading causes of cancer death among women. Early stage ovarian Cancer has an excellent prognosis if treated. CA125, the most frequently used marker for over cancer diagnosis is that it is raised in only 50% women with early stage (I/II) disease. Endometrial cancer is the most frequent gynecologocial malignancy. Currently, no clinically useful tumor marker is available for prima¬ry diagnosis in endometrium cancer. CA125, the most frequently used marker for these purposes, exhibits low sensi¬tivity and specificity.Human epididimis protein-4 (HE-4) is that is overexpressed in ovarian cancers and has high sensitivityandspecificity tumour marker. HE4 has also been shown to be elevated in early stage endometrial cancer and is more sensitive than CA125. In our study, CA 125 and HE-4 'reputation as a tumor marker for diagnosis of ovarian and endometrial cancer with the use of both the availability and affect the way we investigated the rate of diagnosis. Material and method: In our study, 20 patients with ovarian cancer, 26 patients with endometrium cancer which had been histologically diagnosed and 40 healthy volunteer included. The stage of disease has been determined by using magnetic resonance imaging according to FIGO system. Peripheral blood samples were taken from both health volunteer and patients preoperatively and serum CA 125 and HE-4 have been tested. Findings: The serum levels of CA 125 and HE-4 in patients with ovarian cancer were found to be significantly higher than healthy volunteer (p< 0.05). ROC (receiver operator characteristic) analysis was applied, patients with ovarian cancer and healthy controls, CA 125 (0.83) and HE-4 (0.84) 's use of the increased sensitivity (95%) were seen. There was no significant difference in CA 125 levels between patients with endometrium cancer and healthy controls (p> 0.05), whereas HE-4 levels were found to be higher in patients with endometrium cancer than healthy controls (p< 0.05). ROC analysis was applied, Endometrial cancer patients and healthy controls, CA 125 (0.59) and HE-4' s (0.63) with the use of sensitivity (88.5%) were increased. Conclusion: In over and endometrium cancer which early diagnosis is the most important factor on prognosis and survival, HE-4 is a new serum tumour maker that can be used by the aim of non invasivediagnosis. In order to, early diagnosis concomitant use of CA 125 and HE-4 is more effectiveand reliable than using each of them alone.