Alfa amanitinin sıçanlarda toksikokinetiği
Toxicokinetics of alpha amanitin in rats
- Tez No: 340812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amanita phalloides, amanitin, HPLC, toksikokinetik, biyoyararlanım, klirens, Amanita phalloides, amanitin, HPLC, toxicokinetics, bioavailability, clearance
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ALFA AMANİTİNİN SIÇANLARDA TOKSİKOKİNETİĞİAmanita phalloides dünyadaki görülen ölümcül mantar zehirlenmelerinin %95'in üzerinde sorumlu olan mantar türüdür. Bu mantarın 2 grup toksini tanımlanmıştır. Bunlar amanitin grubu ve falloidin grubu toksinler olarak bilinmektedir. Amanitin grubu toksinlerden mantar içinde en fazla bulunan ve hakkında en fazla araştırma yapılan toksin ?-amanitindir. Bu grup toksinler RNA polimeraz II enziminin spesifik inhibitörüdür. Mantarlarla olan zehirlenmelerde bu toksinin toksikokinetiği çok önemlidir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar yetersizdir.Yaptığımız saha çalışmalarında Ekim-Kasım 2010 aylarında Düzce çevresindeki ormanlardan yeterli miktarda Amanita phalloides mantarı toplanmıştır. Mantar içeriğindeki toksin analizi ve mantarlardan ?-amanitin saflaştırılması HPLC cihazıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda, anestezi altındaki sıçanlara oral ve intravenöz yoldan 1 mg/kg ?-amanitin verildikten sonra farklı zaman dilimlerinde (2.-5.-10.-15.-20.-45.-60.-90. dakika ve 2.-3.-4.5.-6.-9.-12.-24 saat) alınan kanların serumlarında ?-amanitin toksininin HPLC yöntemiyle C18 kolon, amonyum asetat: asetonitril: metanol (80:10:10,v/v/v) mobil faz ve 1 mL/dak izokratik akış hızı kullanılarak analizi yapıldı.Yapmış olduğumuz analizler sonucunda, ?-amanitin toksikokinetiğinin ?iki kompartmanlı dışarıya açık model?e uygunluk gösterdiği, oral biyoyararlanımının F=0.936, tdoruk: 2-3 saat (2.64), Cdoruk-oral = 2.86 ± 0.08 µg/ml, Cdoruk-i.v. = 12.01 ± 0.07 µg/ml, klirensinin CL = 75.91 ± 9.11 ml/st/kg ve eliminasyon yarılanma ömrü (t1/2ß) 110.4 ± 0.30 dak. olduğu saptandı.Çalışmamızda oral biyoyararlanım oranı, eliminasyon yarılanma ömrü, tdoruk, Cdoruk, klirensin belirlenmesi ve literatüre kazandırılması önemli bir aşamadır. Ayrıca bu verilerden zehirlenme vakalarında yararlanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
TOXİCOKİNETİCS OF THE ALPHA AMANİTİN İN RATSAmanita phalloides is the species which cause more than % 95 lethal mushrooms? poisoning. There have been determined two groups of toxin in these mushrooms. These toxins are known as amanitin group and phalloidin group. Among toxins, the most frequent toxin is ?-amanitin type toxin and there are a lot of distributions in the mushroom. ?-amanitin is specific inhibitor of RNA polymerase II. Toxicokinetics of this toxin is very important about poisoning caused mushrooms but pharmacokinetics of this toxin has not been sufficiently determined.In recent field study at October-December in 2010, Amanita phalloides was adequately collected in forest around the Düzce. Toxins in the mushrooms were analyzed with HPLC method. In our study, ?-amanitin (1 mg/kg) was administrated via oral and intravenously in rats at different times ((2.-5.-10.-15.-20.-45.-60.-90. minutes and 2.-3.-4.5.-6.-9.-12.-24 hours) under anaesthesia. After that, we will give ?-amanitin to rats. In the different times, blood specimens of the taking from rats will be analyzed for ?-amanitin by using HPLC methods (C18 column, amonium asetate: acetonitrile: methanol (80:10:10,v/v/v) mobile phase, and 1 mL/min. isoacratic flows).Results from analyzes that we were done, toxicokinetics of ?-amanitin is demonstrate compliance with ?two compartment-open model?, oral bioavailability F = 0.936, tmax: 2-3 hours (2.64), Cmax-oral = 2.86 ± 0.08 µg/ml, Cmax-i.v. = 12.01 ± 0.07 µg/ml, clearance CL = 75.91 ± 9.11 ml/h/kg, elimination half life (t1/2ß) 110.4 ± 0.30 min.We explain parameters of toxicokinetics of ?-amanitin which oral bioavailability, elimination half life, tmax, Cmax, clearance and earned to literatures in rats. Furthermore there will be also to take advantages of this data at mushrooms poisoning cases.