Farelerde amanita phalloides toksini alfa amanitinin deriden emilimi
Transdermal absorption of alpha amanitin toxin from amanita phalloides in mice
  1. Tez No: 340816
  2. Yazar: MUSTAFA GANİ SÜRMEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Amanita phalloides, Alfa amanitin, Deri toksisitesi, HPLC, Amanita phalloides, Alpha amanitin, Skin toxicity, HPLC
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETFARELERDE AMANİTA PHALLOİDES TOKSİNİ ALFA AMANİTİNİNDERİDEN EMİLİMİMustafa Gani SÜRMENYüksek Lisans Tezi, Farmakoloji Anabilim DalıTez danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KAYABir zehirli mantar olan Amanita phalloides türünde 2 toksin grubu tanımlanmıştır. Bunlar amanitin ve falloidin grubu toksinlerdir. Amanitin grubu toksinler ökaryot hücrelerde bulunan RNA polimeraz II enzimini bloke ederek etki gösterir. Alfa amanitin birçok ökaryot hücre tipinde letal olduğundan, antiparaziter ve antifungal ilaç olarak terapotik değeri olabilir. Alfa amanitinin ökaryotik ektoparazitlere karşı harici olarak kullanımı mümkün olabilir. Alfa amanitinin söz konusu terapotik etkinliğinde kritik nokta, perkutan uygulamada konağa toksisitesinin olmamasıdır. Bu araştırmada alfa amanitinin perkutan yolla deriye uygulanması durumunda, emiliminin ve toksisitesinin varlığı araştırılmıştır. Bu amaçla farelere perkutan olarak 1 mg/kg alfa amanitin uygulanmış, aynı dozda intraperitoneal uygulamadaki toksisite ile karşılaştırılmıştır. Deri, karaciğer ve böbrek toksisitesi patolojik inceleme yoluyla; kan, karaciğer ve böbreklerdeki toksin miktarı ise HPLC analizleri yoluyla incelenmiştir. Kontrol grubunda deride ve organlarda toksisiteye ve toksine rastlanmamıştır. İlginç olarak perkutan toksin uygulanan grupta da deride ve organlarda toksisiteye ve toksin varlığına rastlanmamıştır. İntraperitoneal uygulamada 24 saat sonunda karaciğerde apoptotik konsülman cisimcikleri ve piknotik hücreler görülmüş ve böylece toksisite varlığı gösterilmiştir. Aynı uygulama yönteminde, karaciğer, böbrek ve kanda maksimum alfa amanitin düzeyleri sırasıyla 3.3(6 saat), 0.2(6 saat), 1.2(1 saat) µg/mL olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak; alfa amanitinin perkutan uygulama ile kullanımı durumunda, deride ve organlarda toksisitesinin olmadığı ve deriden emilmediği gösterilmiştir. Alfa amanitinin terapotik olarak perkutan yolla kullanılması mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTRANSDERMAL ABSORPTION OF ALPHA AMANITIN TOXIN FROM AMANİTA PHALLOİDES IN MICEMustafa Gani SÜRMENMaster of Science Thesis, Department of Medical PharmacologySupervisor, Assistant Professor Ertuğrul KAYAAmanita phalloides species is known to contain two main groups of toxins. Those are amanitin and falloidin. Amnitin group becomes effective with blocking RNA polymerase enzyme II found in eukaryotic cells. Since Alpha amanitin has a lethal effect on the majority of eukaryotic cells, it can be valuable as antiparasitic drug or antifungal drug. It can be used externally against ectoparasites. The critical point is that toxin must not be toxic for host via percutaneous application in terms of the mentioned therapeutic effectiveness of alpha amanitin. In this study, the likely absorption and toxicity has been researched for application percutaneous of alpha amanitinin. 1 mg/kg alfa amanitin has been administered percutaneously in mice and the results of percutaneous application has been compared with intraperitoneal application of 1 mg/kg alfa amanitin on account of toxicity. The toxicities of skin, liver and kidney have been researched by pathological examination. As for the amount of toxin, it has been studied by HPLC analysis. The toxicity and the toxin haven?t been found in the skin and organs of mice in the control group. Interestingly enough, the toxicity and the toxin a could not be found in percutaneous application group. After 24 hours councilman bodies and pyknotic cells were observed on intraperitoneal application and so toksisty existence was proved. In liver, kidney and blood maximum levels of alpha-amanitin were measured by same application method as 3.3(6 hours), 0.2(6 hours), 1.2(1 hours) µg/mL in turn. Eventually, it has been demonstrated that the toxin is not absorbed from mouse skin and the toxin doesn?t have any toxic effect via the percutaneous alpha amanitin application. Thence alpha amanitin may be used as therapeutic via a percutaneous application.