Ratlarda mide anterior duvar invajinasyonunun kilo verme üzerine etkisi
The effect of the anterior wall invagination of stomach on weight loss in rats
- Tez No: 340820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ BÜLENT UÇAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide, ön duvar, katlama, kilo verme, Gastric, anterior wall, invagination, plication, weight loss
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Onur Merdivan ''Ratlarda Mide Anterior Duvar İnvajinasyonunun Kilo Verme Üzerine Etkisi'' Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2013. Giriş-Amaç: Dünya çapında her geçen gün artmakta olan morbid obezitenin tedavisinde, cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin yetersiz kaldığı, klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle mümkün olduğunca güvenli ve tercihen düşük maliyetli kilo düşürücü girişimsel yöntemlere olan talep sürekli artmaktadır. Bu alanda yeni bir yaklaşım olan sleeve gastrektomi ve bunun benzeri şekilde kısıtlama sağlayan büyük kurvaturun pilikasyonu, bazı merkezlerde uygulanmakta ve yapılan çalışmalarda olumlu sonuçları bildirilmektedir. Bu çalışmada ise sleeve gastrektomi ve büyük kurvatur pilikasyonuna göre uygulanmasının daha kolay, komplikasyonlarının daha düşük olacağını düşündüğümüz mide anterior duvar invajinasyonun ratlarda kilo üzerine sekiz haftalık etkilerinin ve olası komplikasyonlarının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Çalışmaya 30 adet erkek rat dahil edildi. Gruplar 10?ar rat olacak şekilde kontrol, sham ve deney olarak belirlendi. Kontrol grubuna hiçbir cerrahi işlem uygulanmadı. Sham grubuna anestezi verildi, laparotomi yapıldı ve organlar manipüle edildi. Deney grubuna ise sham grubuna ek olarak mide anterior duvar invaginasyonu uygulandı. Operasyon sonrası tüm ratlar eşit koşullarda tutuldu ve 8 hafta boyunca haftalık olarak aynı gün ve saatte ağırlıkları ölçüldü. Çalışmanın sonunda tüm ratlar otopsi edildi ve batın içi değerlendirildi. Ratların mideleri çıkarıldı ve eşit basınç altında hacimleri ölçüldü. Bulgular: Deney öncesinde ağırlık bakımından istatistiksel olarak birbirine benzer olan üç grup arasında 1. haftanın sonunda anlamlı fark saptandı. Sham grubunun deney grubundan fazla, kontrol grubundan daha düşük olduğu görüldü. Bu durum 2. hafta sonunda da bu şekilde gözlendi. 3. haftanın sonundan 8. haftanın sonuna kadar yapılan ölçümlerde ise kontrol ve sham gruplarının istatistiksel olarak birbirine benzediği ancak deney grubunun anlamlı şekilde farklı ve daha düşük olduğu görüldü. Otopsi sırasında karşılaştırılan mide hacimlerine bakıldığında kontrol ve sham grubunun istatistiksel olarak benzer olduğu, deney grubunun diğer iki gruptan anlamlı şekilde farklı ve düşük olduğu görüldü. Sonuç: Mide anterior duvar invajinasyonun ratlarda kilo alımını kısıtlama üzerine yararlı etkileri gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Merdivan Onur ''The Effect of The Anterior Wall Invagination of Stomach on Weight Loss in Rats'' Bulent Ecevit University Faculty of Medicine. Thesis in General Surgery, Zonguldak 2013. Introduction-Purpose: It was claimed that, the non-surgical treatments of morbid obesity which is increasing all over the world, is not enough and because of this fact, as long as it is possible, the demand for the weight loss methods which is safer and cheaper is continuously increasing. In this respect, gastric plication which is a new method, is applied as greater curvature plication in some centers and positive results are taken in the studies. In this study, the evaluation of gastric anterior wall invagination in rats, weight loss or prevention against weight gain for the effects in eight weeks period and possible complications are aimed and we think that the application of this method will be easier and complications will be less when you compare it with the greater curvature plication. Material-Method: 30 male rats were included in this study. Groups were determined to be 10 rats in each as control, sham and experiment. No surgical treatment was applied to the control group. Anesthesia was given to the sham group, laparotomy was made and organs were manipulated. Addition to the sham group, gastric anterior wall invagination was applied to the experiment group. All the rats were under the same circumstances after the operation and they were weighed on the same day and the same time as weekly for eight weeks. All the rats were done sacrificed at the end of the study and the inside of stomach and abdomen was evaluated. Results: At the end of the first week, a significant difference was found out among the three groups, which are similar to each other in terms of their weights. It was seen that the average weight of sham group was also higher than the experiment group but lower than the control group. This was observed the same at the end of the second week. Between the ends of third week and the eighth week the control and the sham groups were similar to each other statistically but the weight of the experiment group was different and lower significantly. When the gastric volumes, which were compared, it was seen that control and sham groups were similar to each other statistically; but the experiment group was significantly different and lower compared with the other two groups. Conclusion: Beneficial effects of gastric anterior wall invagination on restriction of weight gain were observed in rats.