Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı enfeksiyon kliniğinde tüberküloz tanısı ile takip ve tedavi edilen hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of tuberculosis patients at the department of pediatrics, Suleyman Demirel University Medical School Hospital
- Tez No: 340824
- Danışmanlar: PROF. DR. METEHAN ÖZEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, Latent enfeksiyon, Pulmoner tüberküloz, Ekstrapulmoner tüberküloz, Tüberkülin deri testi, Toraks tomografisi, Tuberculosis, latent infection, pulmonary tuberculosis, extrapulmonary tuberculosis, tuberculin skin test, thorax tomography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Enfeksiyon Kliniğinde Tüberküloz Tanısı ile Takip ve Tedavi Edilen Hastaların Retrospektif Değerlendirilmesi Tüberküloz (TB) hastalığı nedeni ile izlenmekte olan hastalarda; geriye dönük olarak, dosya verilerine dayanılarak hastalığın yaşa, cinse ve yaşam koşullarına göre dağılımı; aile içi ve aile dışı temas ile hastalık arasındaki ilişki, kültür pozitifliği, aşılama durumu, klinik bulgular, PPD (Purified Protein Derivative) pozitifliği ve radyolojik bulgular arasındaki ilişki; akciğer içi ve akciğer dışı TB dağılımı; immun yetmezlik durumunun hastalığın seyrinde etkili olup olmadığı araştırılmıştır. Tüberküloz hastalığının ülkemizde hala önemli bir hastalık olup olmadığı değerlendirilmiştir. Çalışma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi (SDÜTF) Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Kliniğinde gerçekleştirilmiştir. Kasım 2009 ? Kasım 2012 tarihleri arasında çocuk kliniğimizde yatan ve çocuk enfeksiyon polikliniğimizde TB hastalığı tanısıyla takip ve tedavi edilen 65 hasta çalışmaya dahil edildi. Değerlendirmeye alınan hastaların izlem formlarına hasta ailesinin sosyo-ekonomik durumu, TB teması, TB?yle ilişkili belirtileri, fizik muayene bulguları ile BCG (Basil Calmette-Guerin) aşılama durumu kayıt edildi. Hastalar klinik durumları değerlendirilip hemogram, biyokimya, sedimantasyon, immunoglobulinler, HIV (İnsan İmmunyetmezlik Virüsü), lenfosit alt grupları, akciğer grafisi ve toraks tomografisi çekildi. Çalışmada değerlendirilen TB hastalarının %55,4?ü erkek, %44,6?sı kız cinsiyette olduğu tespit edildi. Çalışmamızda tanı konulan 65 hastanın %40?ında erişkin bir TB?li hasta ile temas öyküsü saptandı. Anne ve babaların eğitim durumlarının değerlendirilmesinde olgularının annelerinin %64,6?sının, babaların %46?sının ilkokul mezunu olduğu saptandı. Çalışmaya alınan TB hastalarının AMS (Açlık Mide Suyu), balgam, periton sıvısı mikrobiyolojik değerlendirilmesi sonucunda bu olguların 2?sinde ARB pozitif, 3?ünde TB kültürü pozitif bulunmuştur. Akciğer grafisi ile olguların %7,69?unda pozitif görüntüleme bulguları saptanmışken; aynı hastalarda toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) sonrası olguların %49?unda pozitif görüntüleme bulguları saptandı. Tüberküloz hastalarımızın %24.6?sı pulmoner TB, %9.2?si extrapulmuner TB, %66,2?si latent TB enfeksiyonu tanısı almıştır. Çalışmaya aldığımız hastaların %89,2?si tedaviyi tamamlamıştır. Tüberküloz bölgemizde sosyo-ekonomik durumu düşük seviyede ailelerde sık görülmekte, erişkin TB hastaları ile temas öyküsü çocuk hastalarda risk oluşturmaktadır. Ayrıca tanı konulması aşamasında BT akciğer grafisine alternatif oluşturabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Retrospective evaluation of Tuberculosis Patients at the Department of Pediatrics, Suleyman Demirel University Medical School Hospital Distribution of tuberculosis disease according to age, sex, and living conditions; correlation of ?in family? and ?out family? contact with disease; connection of positive culture result, vaccination status, clinical findings, PPD (Purified Protein Derivative) result, radiologic findings; pulmonary and non-pulmonary tuberculosis incidence, affect of immunodeficiency on the course of the disease was studied retrospectively on file data. It is evaluated if tuberculosis is still an important disease at our country. The study was conducted at department of pediatrics, Suleyman Demirel University medical school hospital. Sixty five patients who were treated because of tuberculosis between November 2009 and November 2012 were included in the study. Family?s socio-economic status, contact with tuberculosis, symptoms associated with tuberculosis, physical examination findings and BCG (Bacillus Calmette-Guerin) vaccination status was recorded on follow-up form. Hemogram, biochemistry, erythrocyte sedimentation rate, immunoglobulins, HIV (Human Immunodeficiency Virus), lymphocyte subgroup tests, thorax radiography and thorax tomography were performed according to patient?s clinical status. Tuberculosis patients included in this study was 55,4% male, 44,6% female. 40% of 65 patients included in our study had a history of contact with a tuberculosis patient. Parents? education status was evaluated. 64,6% of mothers and 46% of fathers were primary school graduate. Morning gastric aspirate, sputum, peritone fluid specimens were evaluated and two patients were acid-fast staining positive and three cultures were positive for tuberculosis. 7,69% of patients? had positive findings at chest radiogram. 49% of same patients had positive findings at thorax computerized tomography. Our patients had 24,6% pulmonary tuberculosis, 9,2% extrapulmonary tuberculosis, 66,2 % latent tuberculosis. 89,2 percent of patients completed the tuberculosis treatment. In our region, tuberculosis is frequent at low socio-economic status families. Contact with adult tuberculosis patients is a risk for child patients. Thorax computerized tomography can be an alternative for chest radiogram.