B12 vitamini eksikliği olan çocukların değerlendirilmesi
Evaluation of children with vitamin B12 deficiency
- Tez No: 414912
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYATA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, B12 vitamini eksikliği, nörolojik/hematolojik bozukluk
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Hastanemiz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran ve B12 vitamini eksikliği saptanan çocukların değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine, Ocak 2008 ve Haziran 2015 tarihleri arasında herhangi bir nedenle başvuran ve B12 vitamini eksikliği saptanan 0-18 yaş aralığındaki çocuklar hastane bilgi sisteminden tespit edildi. Kayıtlar geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Yakınma ve klinik bulguları nedeniyle B12 vitamini eksikliği düşünülerek tetkik edilen 3.297 hastanın 453'ünde (%13,7) serum B12 vitamini düzeyi 200 pg/mL'nin altında bulundu. Cinsiyetler arasında fark saptanmadı. Tüm yaş gruplarında nörolojik yakınmalar daha fazla gözlendi. En düşük B12 vitamini değerleri 6 ay-2 yaş grubunda saptandı ve salt B12 vitamini eksikliği olan hastalarda makrositer anemi görülme oranının arttığı sonucuna ulaşıldı. Sonuç: B12 vitamini eksikliğinin erken tanı ve tedavisi ile hematolojik ve nörolojik kalıcı sekeller önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the this study was to evaluation of children with vitamin B12 deficiency who admitted to pediatric outpatient clinic. Material and Method: We retrospectively analyzed the records of serum vitamin B12 levels of 0-18 years old children, all of whom presented for any reason to the pediatric outpatient clinic of Suleyman Demirel University Research and Education Hospital between January 2008 and June 2015. Individual patient data were reviewed within the patient record files and electronic medical record system. Results: The serum vitamin B12 levels were measured in 3297 patients with clinical signs and symptoms though to be due to vitamin B12 deficiency. Low serum vitamin B12 levels (