Tip 2 diabetes mellitus olgularında serum soluble syndecan-1 ve nötrofil syndecan -1 düzeyleri ile serum YKL -40 düzeyinin mkrovasküler komplikasyonlar ile ilişkisi
- Tez No: 340847
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TANELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tp 2 DM, Mikrovasküler komplikasyon, YKL-40, soluble syndecan 1
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada Tip 2 DM hastalarında mikrovasküler komplikasyonlardan retinopati ya da nefropati gelişmiş olgular ile mikrovasküler komplikasyon gelişmemiş olgular arasında serum YKL-40, high sensitive C reaktif protein (HsCRP), 25 (OH) Vitamin D, soluble syndecan 1 ve nötrofil syndecan 1 düzeyleri karşılaştırılması amaçlanmıştır. Diyabetli olgular da, retinopatili olgular evrelerine göre nonproliferatif Diabetik Retinopati (DRP), preproliferatif DRP, proliferatif DRP, nefropati ve komplikasyonsuz DM olarak gruplandırılmıştır. Olgularda serum YKL-40, HsCRP, 25 (OH) Vitamin D, soluble syndecan 1 ve nötrofil syndecan 1 parametrelerinin mikrovasküler komplikasyonların saptanmasında belirteç olarak kullanılma olasılığının incelenmesi hedeflenmiştir. Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Endokrin ve Metabolizma polikliniğine başvuran 95 tip 2 DM hastası ile hastane personellerinden 21 sağlıklı gönüllü üzerinde analizler yapılmıştır. YKL-40, soluble syndecan 1 ELİSA metoduyla, HsCRP immünotürbidimetrik yöntem ile, 25 (OH) Vitamin D elektrokemilüminesans metoduyla ve nötrofil syndecan 1 flowsitometrik yöntem ile analiz edilmiştir. YKL-40 ve HsCRP düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı yüksek saptanmıştır. Ayrıca YKL-40 ve HsCRP düzeyleri retinopatili ve nefropatili diyabetik olgularda komplikasyonsuz diyabetik olgulara kıyasla anlamlı yüksek saptanmıştır. Soluble syndecan 1 komplikasyonlu diyabtik olgularda komplikasyonsuz diyabetik olgularakıyasla anlamlı yüksek saptanmıştır. YKL 40 ve soluble syndecan 1 belirteçlerinin komplikasyonu olan ve olmayan diyabet olgularını ayırt etmede kullanılabilecek bir parametre olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
We aimed to compare the potential difference of the serum levels of YKL-40, high sensitive protein C (HsCRP), vitamin D, soluble syndecan 1, neutrophil syndecan 1 between type 2 diabetes patients who develop microvascular complications such as retinopathy and nephropathy and patients who did not have any diabetic complications. Diabetic patients were further grouped as; retinopathic patients with differents stages such as nonproliferative diabetic retinopathy (DRP), preproliferative DRP, proliferative DRP, diabetic nephropathy and diabetic patients without any complications. Serum YKL-40, HsCRP, 25 (OH) Vitamin D, soluble syndecan 1 and neutrophil syndecan 1 concentrations were evaluated as potential biomarkers to detect the microvascular complications of diabetes mellitus. The analysis were performed on ninety five type 2 diabetic patients from outpatient Clinic of Endocrinology and Metabolism of Celal Bayar University and 21 healthy volenteers. YKL-40, soluble syndecan 1 were analysed by enzyme linked immunosorbent assay method, 25 OH vitamin D by electrochemiluminescence method and neutrophil syndecan-1 was analysed by flowcytometric method. YKL-40 and HsCRP concentrations were found significantly increased in all diabetic patiients compared to the healthy controls. In addition, YKL-40 and HsCRP concentrations were found significantly elevated in the retinopathic and nephropathic diabetic patients compared to the complication free diabetic patients. Soluble syndecan 1 concentrations were found to be significantly elevated in diabetic patients with microvascular complications in comparison to diabetic patients without any complications. In conclusion, the results of the present study revealed that YKL-40 and soluble syndecan 1 biomarkers has the potential to differantiate the complicated and uncomplicated diabetic patients.