General aspect to drugs for used niemann-pick disease, their mechanism of action and design of new potential drugs
Nıemann-pıck hastalığında kullanılan ilaçlara genel bakış, etki mekanizmaları ve yeni potansiyel ilaçların tasarlanması
- Tez No: 340854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASİYE MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Niemann?Pick tip C1 (NPC1), PPARs, klofibrat, Niemann?Pick type C1 (NPC1), PPARs, clofibrate
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Niemann-Pick hastalığı, genetik mutasyonlara sebep olan ve metabolizmayı olumsuz yönde etkileyen lizozomal depo hastalıklarından birisidir. Tip A, B, C ve D olmak üzere dört çeşittir. Niemann-Pick Tip C ve D, metabolik temelde genetik olarak Niemann-Pick Tip A ve B? den farklıdır. Canlı hücrelerde LDL-indüklü kolesteril esterlerin oluşumunun engellenmesi ya da gecikmesi nedeniyle endosite LDL-türevi kolesterolün lizozomal/geç endozomal organellerdeki birikimi, Niemann-Pick Tip C lezyonunun fenotipik bir damgası olduğu düşünülmektedir. Lizozomal depo organlarında kolesterol miktarındaki azalma şu mekanizmalardan birisi veya kombinasyonları ile mümkün olabilir: (1) lizozomlardan kolesterol çıkışını arttırmak; (2) kolesterol alımını azaltmak; (3) kolesteril esterlerinin LAL tarafından hidrolizini azaltmak. 2. Mekanizmanın gerçekleşmesi için şu iki seçenek uygun olabilir: (1) NPC1L1 inhibisyonu ile absorblanan kolesterol seviyesinin azaltılması; (2) NPC1L1 gen ekspresyonunun aşağı-regülasyonu (down-regulation). Önceki çalışmalar in vitro ortamda insan ve hayvan modellerinde NPC1L1 gen ekspresyonu aşağı-regülasyonunun, PPAR?ların aktivasyonu ile mümkün olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada 2. seçenek değerlendirilmiş ve NPC hastalığı için olası bir tedavi keşfetmek amacıyla PPAR agonistleri üzerinde çalışılmıştır. Yeni bir yapı iskeleti oluşturmak maksadıyla, PPAR agonistleri olarak fibratların en çok bilinen ve çalışılan gruplardan biri olması nedeniyle klofibrattan türetilen AL26-18?in modifikasyonu ile Molekül 1, 1a, 2, 2a, 3, 4, 5, 5a ve 6 sentezlenmiştir. Bu lider bileşik üzerinde özellikle aromatik kısmın modifikasyonuna ve izoster moleküllerin (Comp. 1a, 2a ve 5a) sentezine odaklanılmıştır. Biyolojik aktivite sonuçları AL26-18 (Comp. 1)? e göre kıyaslandıklarında, hedef moleküllerin yarışmalı bir şekilde tam olarak PPAR?ve kısmi olarak PPAR? üzerinde etkili olduklarını göstermiştir. Hatta bazı moleküllerin PPAR? üzerindeki aktivasyonunun referans molekülden daha iyi olduğu kanıtlanmıştır. Bu çalışmalara göre, hedef moleküllerin bazıları NPC hastalığının tedavisinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Niemann Pick disease is one of the lysosomal storage disorders which negatively affect the metabolism and give rise to genetic mutations. There are four forms of this disease: Niemann-Pick Type A, B, C, and D. In contrast, the metabolic basis of Types C and D Niemann?Pick disease, genetically distinct from Niemann?Pick Type A and B. Lysosomal/late endosomal sequestration of endocytosed low density lipoprotein (LDL)-derived cholesterol is considered the hallmark phenotypic feature of the Niemann-Pick Type C lesion, together with a block or delay of LDL-induced cholesteryl ester formation in living cells. A decrease in cholesterol content within the LSOs can be possible by one or a combination of the following mechanisms: (1) increase in the cholesterol efflux from the LSOs; (2) decrease in the uptake of cholesterol; (3) decrease in the hydrolysis of cholesteryl esters by LAL. Considering on the second mechanism to execute might have reasonable two options: (1) decreasing absorbed cholesterol level by inhibition of NPC1L1; (2) down-regulating NPC1L1 gene expression. Previous studies have shown that down-regulation of NPC1L1 gene expression is possible activations of PPARs in vitro both in human and mouse models. In the present study, this second option is evaluated and studied on PPARs agonists for exploring a possible treatment NPC disease. To create a new scaffold Compound 1, 1a, 2, 2a, 3, 4, 5, 5a and 6 were synthesized by modification of AL26-18, lead compound, which had derived from clofibrate due to fibrates are one of the most known-studied group as PPAR agonists. On the lead compound especially has been focused on the aromatic portion and synthesis of isoster compounds that are Comp. 1a, 2a and 5a for modification. Biological activity results show that all compounds have good business competitiveness full or partial, respectively on PPAR? and PPAR?, compared to the AL26-18 (Comp. 1). In some cases, the activity on PPAR? proves to be even better compared to the compounds used as reference. According to these studies, some of these compounds could be effective for treating NPC disease.