Phenotypic and genotypic investigation of metallo beta lactamase in acinetobacter strains isolated from clinical samples
Klinik örneklerden izole edilen acinetobacter spp.kökenlerinde metallo beta laktamaz varlığının fenotipik ve genotipik olarak araştırılması
- Tez No: 340906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, metallo beta laktamaz, IMP, VIM, Acinetobacter, metallo beta laktamase, IMP, VIM
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Acinetobacterlerin olusturdukları infeksiyonlarda antibiyotiklere olan dirençleri önemli bir sorun haline gelmistir. Karbapenemlere dirençli olan Acinetobacter kökenlerinin diğer antimikrobiyallere karsı da oldukça dirençli olmaları infeksiyon hastalıklarının tedavisini güçlestirmektedir. Bu çalısmada klinik örneklerden izole edilen Acinetobacter kökenlerinde metallo beta laktamaz (MBL) varlığının fenotipik ve genotipik yöntemlerle arastırılması amaçlandı. Çalısmaya 150 Acinetobacter spp. kökeni dahil edildi. Kökenlerin antimikrobiyal duyarlılıkları otomatize sistemle, metallo beta laktamaz üretimi E-test yöntemiyle arastırıldı. IMP ve VIM genlerinin saptanması için polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi kullanıldı. Çalısmamızdaki kökenlerin %94'ünün Acinetaobacter baumannii %6'sının A. Iwofii olduğu tespit edildi. Kökenlerin en duyarlı olduğu antibiyotiklerin sırasıyla gentamisin (%41,3), amikasin (%36,7), imipenem (%25,3) olduğu saptandı. Seftriakson (%92), levofloksasin (%84,7), seftazidim (%84), piperasilin/tazobaktam (%84) ise en dirençli oldukları antibiyotiklerdi. Kökenlerin 67 (%44,7) 'si E-test yöntemiyle MBL pozitif olarak bulundu. MBL pozitif bulunan kökenlerin imipeneme, meropeneme, seftazidime, seftriaksona, gentamisine, pipeasilin/tazobaktama daha dirençli olduğu saptandı. PZR yöntemiyle arastırılan blaIMP-1, blaIMP-2, blaVIM-1 ve blaVIM-2 genleri hiçbir kökende tespit edilmedi. MBL genlerinin ortaya çıkması ve bakteriyel patojenler arasındaki yayılımları antimikrobiyal tedavilerin etkisini azaltmaktadır. Bu nedenle MBL'lerin ve onları kodlayan genleri tasıyan kökenlerin saptanması tedavide kullanılabilecek antibiyotik seçiminde faydalı, daha etkili tedavi yöntemleri için de yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The resistance of Acinetobacter strains to antibiotics has become major problem in infections caused by them. Acinetobacter strains which are resistant to carbapenems, also have higher resistance to the other antimicrobials. So this condition impedes the treatment of infectious diseases. In this study it was aimed to investigate the presence of metallo beta lactamase (MBL) in Acinetobacter strains isolated from clinical samples with fenotypic and genotypic methods. 150 Acinetobacter strains were included into the study.The antimicrobial susceptibilities of the strains were determined with automated system, production of metallo beta lactamase were investigated with E test method. Polimerase chain reaction (PCR) method was used for determining the blaIMP and blaVIM genes In our study, it was determined that 94% of strains were Acinetaobacter baumannii, 6% of strains were A. Iwofii. The antibiotics which the strains were mostly susceptible to, were detected as gentamicin (41,3%), amikacin (36,7%), and imipenem (25,3%). Ceftriaxone (92%), levofloxacin (84,7%), ceftazidime (84%), piperacillin/tazobactam (84%), were the antibiotics to which the strains were the most resistant. 67 (44,7%) of the strains were found MBL positive with E test nethod. And thsese strains were detected more resistant to imipenem, meropenem, ceftazidime, ceftriaxone. blaIMP-1, blaIMP-2, blaVIM-1 and blaVIM-2 genes were detected in no strain with PCR method. The emergence of MBL genes and spread among the bacterial pathogens reduces the effect of antimicrobial treatments. Therefore detecting MBLs and the strains that carry the genes encoding MBLs will be helpful in the selection of antibiotics that can be used in treatment, and also will be a guide for more effective treatments.