Postmenopozal kadınlarda osteoporoz ve osteoporoz tedavi bilincinin sorgulanması
Questioning of postmenopausal womens awareness about osteoporosis and osteoporosis treatment
  1. Tez No: 340908
  2. Yazar: ADEM GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, Bilinçlilik, Menopoz, Osteoporosis, Awareness, Menopouse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz ve Osteoporoz Tedavi Bilincinin Sorgulanması Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik doku mikro mimarisinde bozulma sonucu kemik kırık riskinde artış ile karakterize yaygın görülen bir iskelet sistemi hastalığıdır. İleri yaşlarda karşılaşılan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen osteoporoz, toplumun yaş ortalamasının yükselmesine paralel olarak giderek artmakta ve ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Çalışma Aralık 2012 ve Mayıs 2013 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı birinci polikliniğine başvuran kendiliğinden veya cerrahi işlem (total histerektomi) sonrası menopoza girmiş kadınlarda yapıldı. Çalışmaya 402 kadın alındı. Katılımcıların osteoporoz ve tedavisi hakkındaki bilinçleri değerlendirildi. Bu değerlendirme için kadınlara: 1. Yaşları, 2. Kaç yıldır menopozda oldukları, 3. Hangi yolla menopoza girdikleri, 4. Menopoza giren bayanlarda kemik erimesi (osteoporoz) olduğunu bilip bilmedikleri 5. Kemik erimesi için kemik dansitometresi yaptırıp yaptırmadıkları, 6. Her gün 1 saat (5 km) yol yürüyüp yürümedikleri, 7. Süt, süt ürünü, kalsiyum ilacı, D vitamini ve herhangi bir kemik erimesi tedavisinde kullanılan ilacı alıp almadıkları soruldu. Çalışmaya katılan kadınların yaşlarının ortalaması 59,04 ± 6,9 (46 ? 83 yaş) yıl, menopozda bulundukları ortalama süre 11,7 ± 8,3 (1 ? 43 yıl) yıl idi. Çalışmaya katılan kadınların % 81,8? i doğal olarak, % 18,2? si postoperatif olarak menopozda idi. Menopozda olan kadınların % 90,5? i menopoz sonrası osteoporozis olacağını biliyordu. Kadınların % 71,6? sı kemik dansitometresi çektirmişti. Her gün 1 saat yol yürüyenlerin oranı % 23,4, düzenli olarak 1,0 L/ kg süt veya süt ürünü tüketenlerin oranı % 0,5, düzenli D vitamini ve kalsiyum kullananların oranı % 60,5, kemik erimesi ilacı kullananların oranı ise % 9,4 olarak bulundu. Sonuç olarak, postmenopozal kadınların % 90,5? inde osteoporoz bilincinin olduğu ancak, buna rağmen osteoporoza yönelik tedavi kullanma oranlarının düşük olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Questioning of Postmenopausal Women?s Awareness About Osteoporosis and Osteoporosis Treatment Osteoporosis is a skeletal disease which is characterized by increased bone fracture risk due to low bone mass and disruption of bone skeletal microstructure. Osteoporosis which is seen later in life and there is bad effect on life quality increases in parallel with an increase in the average age of the community and continues to be a serious health problem. In this case 402 women which contacted with Ataturk University Internal Medicine Department Endocrinology and Metabolism cilinic between december 2012-may 2013, entered menapouse spontanousyl or surgically and accepted to participate our survey was evoluated. participants awareness about osteoporosis and osteoporosis treatment was evoluated. We asked these women following questions: 1. How are you, 2. How many years were you on menapouse, 3. Which way did you entered menapouse, 4. Do you know osteoporosis which is menapoused women disease, 5. Did you test their bone dansitometry for osteoporosis, 6. Do you have a walk on hour (5km) a day, 7. Do you use milk, diary product, calcium medicine, vitamin D and medicine which ise used for treatment of osteoporosis. Average age of women which paticipated our survey was 59,4±6,9 year, average menapoused time was 11,7±8,3 (1-43 year). % 81,8 of women were spontaneously menapoused, % 18,2 of women were surgically menapoused. % 90,5 of women knew osteoporosis is a disease which occurs after menapouse. % 71,6 of women had a bone dansitometry test. % 23,4 of women had a walk 1 hour a day. % 0,5 of women used regularly 1,0 lt/ kg milk or diary product. Vitamin D and calcium using women ratio was % 60,5, osteoporosis medicine using women ratio was % 9,4. As a result; is idendified that % 90,5 of women which connected had an osteoporosis awareness but percentage of osteoporosis treated patient was low.